Presentats a la Granada nou arbres genealògics de famílies del Penedès

0
761

Dissabte el genealogista martorellenc Ramon Benavente va reunir prop de 250 persones al Centre Cívic de la Granada per presentar nou arbres genealògics de famílies del Penedès, fets en col·laboració amb la granadenca Magda Cuscó (1952-2021), a qui es va dedicar l’acte.

Benavente està treballant en un llibre, fruit d’una investigació que va començar amb la família Cuscó, de la Granada, i que ha anat eixamplant amb altres famílies, bàsicament del Penedès, amb les quals hi emparenten, com són els Vallès de Lavit, els Marcer de Jafra i els de Santa Susanna, els Marrugat de Castellví de la Marca, els Ràfols de les Gunyoles, els Massana de Casa Vella de Cantallops, els Petit de Begues i els Cuscó de les Gunyoles.

Benavente va descobrir que famílies com els Cuscó, que fèiem del Penedès de tota la vida, en realitat havien arribat a la Granada a finals del segle XV, oriünds de Palaudàries (Lliçà d’Amunt). Va explicar que a partir del segle XV la veritable casa dels castlans de la Granada és la de cal Cuscó, al carrer Poeta Cabanyes, i que van ser els Capellades i després els seus successors els Vallès, avantpassats tots dels Cuscó, qui ostentaren aquest càrrec que els Capellades ja posseïen des del segle XIV.

Els assistents també van poder conèixer de primera mà que del mas Marrugat, de Castellví de la Marca, en va sortir la línia del desaparegut mas Marrugat del Prat de Viladordis, que es trobava a Castellet i la Gornal. I també van passejar per la solitària Jafra, des d’on es veia la masia dels Marcer, segurament oriünds dels Marcer de Sant Pere de Ribes, com és el cas dels Marcer de Santa Susanna.

Finalment, el genealogista hi va descobrir que una línia cabalera dels Ràfols, originària de les Gunyoles, va emparentar amb la pubilla del mas de Sant Julià, convertint-se amb els Ràfols dels Caus. I que hi ha altres Cuscó al Penedès, descendents d’occitans, com és el cas dels del mas Candí de les Gunyoles, i que aquesta dualitat occitano/catalana també passava amb els Ràfols i amb els Esteve del mas Esteve de l’Ordal. I que cal Massana de la Casa Vella, de Cantallops, abans era el mas d’en Vall de les Cases, i també que un dels seus hereus, que havia estat batlle de Subirats i les seves parròquies, el 1815 morí d’un accident mentre treballava al bosc de la seva heretat, del qual en va quedar constància per sempre en una creu, ara en procés de restauració.

FER UN COMENTARI