La planta de tractament de residus de Vilafranca funcionarà, en part, amb energia solar. Dilluns va tenir lloc a la seu del Consell Comarcal de l’Alt Penedès la primera assemblea del 2023 de la Mancomunitat Penedès Garraf, en la qual es va aprovar la licitació d’un nou contracte de servei per instal·lar energia fotovoltaica a la planta de selecció de brossa de la Mancomunitat.
L’objectiu és produir energia elèctrica per a l’autoconsum i avançar cap a un model més sostenible i eficient, que redueixi les emissions i contribueixi a mitigar el canvi climàtic, així com reduir la factura energètica de la gestió dels residus, afectada per l’augment general de preus d’aquest darrer període. L’estudi econòmic preveu que es pugui compensar amb energia fotovoltaica entre el 30% i el 35% del consum actual de la planta, amb un estalvi net anual d’entre 2.000 i 4.000 euros.
El contracte d’instal·lació ha estat promogut en col·laboració amb l’Institut Català d’Energia (ICAEN). Tindrà una durada de 12 anys, amb un import de més de 300.000 euros, que es distribuirà en quotes de 2.000 euros mensuals.
L’assemblea també va resoldre aprovar la sanció a l’empresa Prezero, responsable de la recollida de la brossa porta a porta a cinc municipis de l’Alt Penedès, per una quantitat propera als 318.000 euros, per l’incompliment dels serveis mínims durant la vaga de recollida de residus que va durar sis setmanes durant el quadrimestre de l’any passat. El vicepresident de l’àrea de Residus de la Mancomunitat, Jordi Bosch, explica que “s’han desestimat les al·legacions presentades per l’empresa i s’ha decidit imposar dues penalitats per valor del 7% del contracte anual del servei”, per bé que també creu que l’empresa probablement no hi accepti i porti la multa als jutjats. Bosch afirma que la sanció “ha de servir per compensar els costos i despeses que van haver d’assumir els ajuntaments com a conseqüència de l’incompliment dels serveis mínims”.