El 6è festival de filosofia del VilaPensa es dedica a la mort

0
479
Jordi Sàbat (director del festival), Pere Regull (alcalde), Joan Tarrada (president del Vinseum) i Josep Monserrat (director de la càtedra Llorens i Barba de la UB), a la presentació del VilaPensa 2023.

Del 4 al 19 d’abril tindrà lloc a Vilafranca la sisena edició del festival de filosofia, reflexió i pensament VilaPensa, que en aquesta ocasió es dedicarà al tema de la mort, abordant les llums i les ombres que genera aquesta temàtica. Serà el VilaPensa més llarg ja que s’escau per Setmana Santa, i des del Vinseum s’ha volgut programar tres actes previs i dos de posteriors. En total seran 21 actes i 40 participants, i un cap de cartell: el del filòsof francès Michel Onfray, que hi serà en directe de manera virtual.

El director del festival, Jordi Sàbat, ha dit que “avui, per a la majoria de la gent la mort és un rumor, ho veiem lluny, sempre pensem que morirà el del costat… la mort es tapa”, però creu que val la pena abordar-lo ja que forma part intrínseca de la vida. A més, sentencia que “els que saben viure, moren millor, i els que no es preparen per a la mort, moren pitjor”.

El VilaPensa 2023 tractarà la mort en xerrades, debats, exposicions, es parlarà de literatura, hi haurà dansa, teatre, cinema…, amb figures com Leonard Cohen, Tolstoi, Shakespeare, entre molts altres. Amb tot, tindrà un comiat que serà “un cant a la vida”.

S’obrirà amb una lectura dramatitzada sobre La mort d’Ivan Ilitx, de Tolstoi, i la xerrada d’una ermitana de Montserrat, Montserrat Domingo; la conferència inaugural la pronunciarà el filòsof Ferran Sáez Mateu; i hi haurà actes com una trobada de tots els clubs de lectura de les biblioteques de la comarca amb els autors Carlos Zanón i Xavuer Aliaga; una jornada de bioètica sobre el tema de la mort; les reflexions del forense Narcís Bardalet; el lliurament dels premis del concurs de microrelats “És la tribu qui educa”; l’exdirector del TNC Xavier Albertí parlarà de Shakespeare i la mort; les professores de la UB Montserrat Crespin i Núria Sara Miras dialogaran sobre “punts de fuga”; i el filòsof Xavier Escribano i la cantautora sadurninenca Anna Roig compartiran una cloenda, on s’interpretaran tres peces de la Chanson francesa sobre el comiat.

L’alcalde Pere Regull ha dit que “en aquests moments, un festioval del pensament és més important del que sembla perquè hem passat d’una societat teocràtica, que semblava que tot ho tenia resolt, a tenir una gran part de la societat que la religió no li dona tranquil·litat, i s’ha substituït per alguna cosa? Pel materialisme i el consumisme, només? És aquesta la solució? Es pensa més o es pensa menys”. Al seu parer, “estem pitjor quant a pensament únic que fa 40 anys, patim més censura que al final del franquimse”.

Tots els actes principals del VilaPensa seran retransmesos en streaming per la seva web www.vilapensa.cat. L’auditori de Vinseum en serà el plató i se’n permetrà l’aforament limitat del públic amb reserves (gratuïtes) al web d’entrades.vinseum.cat.

FER UN COMENTARI