El Centre d’Informació per a Treballadors Estrangers de Comisions Obreres de l’Alt Penedès (CITE) ha experimentat un increment notable en el servei de consultes respecte a l’any 2021. Després que durant la pandèmia hi hagués una d’abaixada del nombre d’atencions, en concret, l’any 2022 les visites han augmentat un 68%, fet que des de CCOO consideren resultat de la millora en el mercat de treball.
De les 555 consultes ateses, les més freqüents han estat les vinculades a les targetes comunitàries amb un 27,9%, l’arrelament social amb un 24,3%, l’autorització i renovació de treball i residència amb un 18,4% i la nacionalitat amb un 15,3% de les demandes. Pel que fa al perfil de les persones sol·licitants, sobretot s’atén a homes i dones d’entre 32 i 51 anys. Quant a la procedència i origen, destaca amb un 60% la població d’Amèrica Llatina amb països com Colòmbia, Perú o Hondures, seguit d’un 20% de població del Marroc. Sobre la situació legal, un 81% de les persones que s’acosten al CITE no tenen una situació administrativa de residència regulada, aquesta dada representa un 7% més de les dades d’arreu de Catalunya. Una altra dada remarcable és que el 75% de persones ateses, treballen, però d’aquestes, el 87,5% ho fa de forma irregular sense contractes de treball.
En la roda de premsa on s’han presentat aquestes dades, el secretari de Socioeconomia i Polítiques Públiques de CCOO de la Vegueria Penedès, Albert Rodríguez, ha volgut fer incidència en el fet que la situació de treball irregular, s’accentua amb dones treballadores de la llar, on prop del 71% ho fa sense contracte, provocant el desempar en matèria de drets laborals d’aquestes treballadores. Rodríguez ha manifestat que des de CCOO, insisteixen perquè les autoritzacions de treball i residència es resolguin ràpidament per evitar la desprotecció de treballadores, que en la majoria de casos, es dediquen a sectors essencials, sociosanitaris i de cures, a més de col·laborar amb l’administració sense que això els permeti regular la seva situació. “S’han d’agilitzar aquests tràmits perquè s’encarreguen de treballs fonamentals per una societat que ha de créixer, però sobretot per una situació de justícia per elles mateixes”, ha conclòs.