Jordi Torrents i Jordi Duró, a la dreta, amb la consellera Neus Munté.

El politòleg vilafranquí Jordi Torrents és, junt amb el dibuixant barceloní Jordi Duró, comissari de l’exposició La Política retratada, una mostra col·lectiva que repassa la crònica social i política dels darrers 40 anys a través de l’obra crítica, sovint satírica i sempre esmolada, de 48 ninotaires catalans i espanyols.

L’exposició, que es pot veure fins a l’11 de juny al Palau Robert de Barcelona, presenta una visió global i contextualitzada de la nostra història recent a través de 200 acudits publicats en 60 mitjans i publicacions diferents. El període que cobreix la mostra comença just abans de l’atemptat contra la revista satírica El Papus i arriba fins a l’actualitat, quan fa poc vam viure els tràgics esdeveniments del setmanari satíric francès Charlie Hebdo.

Amb funció social

La proposta vol posar de manifest la funció social de l’humor gràfic i reviure moments molt importants de la història recent, coincidint amb els 40 anys de les primeres eleccions democràtiques a l’Estat espanyol després de la llarga i fosca etapa de la dictadura franquista. Des de les primeres eleccions democràtiques fins avui, La Política retratada, vol contraposar la memòria individual sobre els fets viscuts, amb la representació que n’han fet els ninotaires. Els efectes en el visitant poden ser dos: que es consolidin les opinions formades o que es sacsegin tot posant-les en qüestió.

La mostra es complementa amb un audiovisual en el qual cinc autors de diferents generacions (J.L. Martín, Òscar Nebreda, Flavita Banana, Manel Fontdevila i Jaume Capdevila “Kap”) opinen sobre la funció de l’humor polític i amb un joc interactiu que permet prendre consciència sobre el fet que temes que semblaven superats són avui plenament vigents.

Reconeixement cultural

Els ninotaires són la primera línia de crítica dels esdeveniments. L’acudit ha recollit l’actualitat i n’ha opinat o reflexionat sovint utilitzant la disfressa del dibuix satíric, que permet dir coses que dites altrament serien massa dures o censurables. És per això que els ninotaires han estat des de sempre objectiu de la censura i dels atacs totalitaristes. Tot i la riquesa d’aquest col·lectiu, els dibuixants humorístics són els grans oblidats de les arts visuals. Aquesta exposició pretén ser un reconeixement a la qualitat artística de la seva obra i a l’important paper que juguen en la construcció crítica de l’opinió col·lectiva.

FER UN COMENTARI