No poden escolaritzar els fills amb el sistema educatiu que volen
A Vilafranca del Penedès hi ha cinquanta-cinc famílies que van matricular els seus fills i filles a l’Institut Vilafranca 2 i s’han quedat sense plaça. Un fet que consideren injust perquè “els nostres fills han treballat durant tota la seva etapa educativa en l’aprenentatge basat en projectes”, una metodologia que, actualment, a Vilafranca només s’ofereix en aquest centre. Davant d’aquesta situació, i veient que no els donen cap altra opció, les famílies s’han mobilitzat, iniciant primer una recollida de signatures, i ara amb la intenció de constituir-se com a plataforma.
El model d’aprenentatge
Una de les mares afectades és la Marta Carbó. Explica que des de l’any 2014 la majoria de les escoles de Vilafranca ja van començar a treballar per projectes. “Temps suficient”, apunta, per haver format docents, equips directius i per assentar les bases d’aquest model també a secundària. “Quan aquest aprenentatge es fa a través de classes magistrals, molts d’aquests s’acaben abocant a un examen i es perden”, matisa Carbó.
Aquest és, precisament, el model educatiu que no volen per als seus fills les famílies que han quedat excloses de l’institut vilafranquí. I malgrat haver fet la petició d’obrir una nova línia, d’ampliar l’espai existent i, fins i tot, de modificar les línies d’altres centres que no han tingut la demanda esperada, la resposta sempre ha estat una negativa. Segons Marta Carbó, la direcció de l’IES Vilafranca II sí que veu amb bons ulls la possibilitat d’adequar, de forma provisional, dues aules per acollir una tercera línia. Però l’Ajuntament de Vilafranca i els Serveis Territorials d’Educació asseguren que “no hi ha espai per fer-ho”. Sobre la possibilitat de suprimir línies en altres centres que no han tingut tanta demanda, tots dos ens argumenten que es tacta “d’un tracte de favor” i que haurien de redistribuir els professors. “Sembla que no volen entendre que no estem demanant unes parets, sinó un model educatiu que no s’ofereix a cap altre centre de la vila”, diu Carbó, que lamenta la manca de voluntat política per trobar una solució. Les famílies avisen que no s’aturaran aquí i que continuaran lluitant per escolaritzar els seus fills amb el sistema educatiu que volen.
Actualment, l’IES Vilafranca II acull els alumnes dels centres de Vilafranca i de la resta de la comarca. És a dir, una població de 40.000 habitants.