Arran dels diferents vídeos de baralles que s’han difós a les xarxes socials, l’Ajuntament de Vilafranca s’ha proposat, de forma immediata, donar un tomb a la situació d’inseguretat que es respira a la vila. Per això, aquest matí l’alcalde de Vilafranca, Francisco Romero, acompanyat del regidor de Seguretat Ciutadana, Ramon Zaballa, han presentat les primeres accions que es duran a terme.
La més ambiciosa és la instal·lació d’una trentena de càmeres de videovigilància a diversos punts de la ciutat. La voluntat de l’Ajuntament és instal·lar-ne 15 abans que acabi l’any, en una primera fase amb què es vol controlar cinc punts que el mateix regidor ha descrit com a “preocupants” i “on cal una vigilància especial”. Es tracta de la cruïlla del carrer de l’Espirall amb el carrer Sant Sadurní, la rambla de Sant Francesc (davant de l’Escola Sant Josep), la plaça Doctor Bonet, la plaça Pau Casals i la plaça de l’Estació. A cadascun d’aquests punts es col·locaran tres càmeres, dues de fixes i una de mòbil, per detectar, identificar i prevenir actituds conflictives.
L’objectiu és acabar desplegant-ne 33 càmeres, 12 mòbils i 21 fixes, a tots els barris de Vilafranca. En concret, l’Ajuntament ha detallat que més endavant se’n col·locaran a la plaça de la Verema, a la plaça de la Creu de Santa Digna, a la rambla de la Girada, a la rambla de Mar, a la plaça de la Sardana i al Parc del Tívoli, entre altres.
Es dona la circumstància que al novembre del 2022, el regidor de Junts, Joan Manel Monfort, que aleshores ocupava la cartera de Seguretat Ciutadana, ja va anunciar la voluntat de tirar endavant aquesta mateixa mesura. L’endarreriment dels permisos, però, ha fet que fins al segon semestre del 2023 no es puguin instal·lar.
El cos de la Policia Local, complet
Una altra de les mesures prioritàries del nou govern ha estat la contractació de tres nous agents de la Policia Local, amb els quals el regidor ha donat per “completa” la plantilla, amb un total de 69 efectius. El Consistori espera que puguin estar operatius abans de la Festa Major.
Amb aquest increment, l’Ajuntament pretén començar a treballar la figura del Policia de barri, amb què es vol prioritzar la proximitat i el coneixement dels barris, i fer de lligam amb tota la plantilla d’agents. Zaballa també ha anunciat que aquests dies s’ha reunit amb tots els responsables dels cossos de seguretat de l’Estat que operen a Catalunya, perquè “el tema de la seguretat l’hem d’abordar d’una forma conjunta i col·laborativa”.
La figura del sereno
Des de l’Ajuntament també han avançat que estan treballant “tècnicament” la posada en marxa de la figura del sereno. Uns agents nocturns que podrien començar a treballar a principis de l’any que ve. Ramon Zaballa ha explicat que es volen emmirallar en el model de Santa Coloma de Gramenet, on les contractacions han vingut de plans d’ocupació. Tot i que encara s’haurà de definir, la intenció és contractar entre 6 i 8 persones, que s’encarregaran de fer tasques d’informació, detecció i vigilància durant la nit. “Han de ser els ulls i les oïdes de la Policia”, apunta.
Finalment, el regidor de Seguretat Ciutadana, Ramon Zaballa, ha anunciat que la setmana que ve traslladarà el seu despatx a l’interior de la caserna de la Policia Local per fer un seguiment acurat del dia a dia. “No és una ingerència professional, però vull estar al costat de la gent per saber què passa i donar resposta a les necessitats dels nostres professionals”, ha remarcat.