Durant aquesta setmana i per espai de quinze dies, disset estudiants i professors de paleontologia d’arreu del món (Grècia, el Japó, Austràlia, França…), sota la direcció de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont, estan duent a terme el quart any d’excavacions al jaciment ubicat sota els Casots, que el seu codirector, Isaac Casanova, qualifica com “el millor jaciment que hi ha a Europa de fa 16 milions d’anys”. I entre els 400 fòssils que cada any s’hi localitzen de mitjana, el segon dia d’excavació ja se n’han trobat alguns d’interessants, com són els ossos d’un mastodont i les potes d’un rumiant anomenat ampelomeryx. “L’ampelomeryx era era un cèrvol molt gros i estrany, emparentat amb la rirafa, amb unes banyes sobre els ulls, una banya amb forma d’Y a la nuca, amb ullals, que s’anomena també bèstia de les vinyes perquè s’ha trobat en llocs com aquí o al sud de França”, explica Casanova. En els quatre anys s’excavacions s’han trobat fòrrils de fins a 75 espècies diferents, amb alguns de sorprenents com ratpenats, petits rèptils i mamífers, fins i tot serps pitons de quatre metres de llargada. Fins i tot s’han trobat excrements amb ossos al mig, fet que permet saber quins animals es menjaven a quins.

El codirector de l’excavació recorda que “fa 16 milions d’anys el clima era molt càlid, mig Penedès estava inundat, aquí a prop hi havia la costa i hi havia un llac on venien a abeurar-se remugants amb banyes, mastodonts, rinoceronts…”. Aquella època té un paral·lelisme amb l’actual ja que “coincideix en un moment de la història en què la temperatura va pujar molt de cop, en centenars de milers d’anys va pujar quatre graus, i aquí podem estudiar com va afectar el canvi climàtic als animals”.

Per a Isaac Casanovas, el jaciment dels Casots “és un paradís” ja que hi ha llocs del món, com el Japó o Finlàndia, d’on venen estudiants, que no tenen ni un jaciment, i aquí “en un metre quadrat troben deu o dotze fòssils… flipen”.

Un cop acabada l’excavació, els fòssils es traslladaran al Crusafont, on poden estar mig any preparant-los per al seu estudi. La preparadora Lucía Ponce explica el procés: “consolidar és el més important al camp, si un fragment està esquerdat, hi poso fibra de vidre i el compacto amb un líquid perquè quedi com un bloc i es pugui treure amb més facilitat sense trencar-se, i al laboratori traurem la fibra de vidre amb molta cura, traurem els sediments i el deixarem perfecte per al seu estudi”. Aquest procés pot trigar, amb 400 fòssils, ben bé mig any.

Portes obertes i paleovermut

Per difondre tot el que s’està trobant, aquest dissabte hi haurà una jornada de portes obertes al jaciment, amb dues sessions a 2/4 de 10 i a les 11 del matí (cal inscripció, al web de l’Ajuntament de Subirats) i diumenge al migdia es farà al Centre Agrícola de Sant Pau d’Ordal un paleovermut.

A més, segons el regidor de Cultura Fèlix Mallofrè, l’Ajuntament té el projecte de rehabilitat la capella dels Casots per convertir-la en un centre d’interpretació del jaciment i per emmagatzemar-hi material localitzat. Actualment s’extà excavant entre 120 i 150 m2 del jaciment, que pot tenir una extensió d’una hectàrea, o més, i quinze metres de fondària (a cada capa s’hi troben fòssils d’una època diferent). El dels Casots va ser el primer jaciment paleontològic de Catalunya declarat Bé Cultural d’Interès Nacional.

FER UN COMENTARI