El 30 de setembre i l’1 d’octubre tindrà lloc l’Obrim Vilafranca, la iniciativa impulsada per l’Ajuntament de Vilafranca i que té per objectiu mostrar el patrimoni arquitectònic de la vila. En aquesta vuitena se suma als espais visitables el recinte de la Residència Mare Ràfols, concretament el Molí d’en Rovira, casa nadiua de Maria Ràfols i Bruna (fundadora de la congregació de Germanes de la Caritat de Santa Anna), així com l’església de la Mare de Déu del Pilar situada al costat. “Es tracta d’un espai que tot i la seva imponent presència és força desconegut per a la majoria”, anunciava la regidora de Turisme, Gemma Romeu. Per la seva banda, Montse Vidal, germana de la Caritat de Santa Anna, indicava que l’objectiu de la congregació és obrir l’espai a la població per donar-lo a conèixer i explicar a la vegada qui va ser Maria Ràfols i Bruna.
Enguany es podran visitar un total de 18 edificis singulars a través de 168 visites gratuïtes i per a les quals és imprescindible fer reserva prèvia a partir del dia 20 de setembre a través de la web turismevilafranca.com. Les visites es faran, com és habitual, al llarg de tota la tarda de dissabte (entre cinc i vuit del vespre) i durant tot el diumenge al matí (entre 10 i 13 h). A més, per tal de fer accessible la inscripció a tothom, qui tingui dificultats per fer la reserva telemàtica podrà adreçar-se també a l’Oficina de Turisme per tramitar-la des d’allà.
“Aquesta iniciativa s’adreça als visitants de fora de Vilafranca i comarca, però també als i les vilatanes, perquè és una bona ocasió per conèixer espais singulars del nostre patrimoni arquitectònic que en molts casos no són visitables i, a més, fent-ho de la mà dels mateixos propietaris o representants d’entitats”, deia la regidora. Els edificis que es podran visitar seran: Cal Recasens “sr. de Posas”, Cal Vallès “Casa Clascar”, casa Berch i Galtés, Casa de la Vila, casa Janer (seu de Covides), casa Joan Via i Raventós “Cal Figarot”, casa Macià, casa Pelegrí Güell, casa Salvador i Collazo (seu del Consell Comarcal”, casa Serra i Coromines, Centre Artístic del Penedès “L’Agrícol”, església i claustre de Sant Francesc, església i claustre dels Trinitaris, Fòrum Berger Balaguer, Palau Baltà, sala Alfons XII de magatzems Torres, Teatre El Casal i la Residència Mare Ràfols (per visitar aquest últim espai i evitar l’ús de vehicles privats, hi haurà un servei de bus llançadora que sortirà de la plaça Penedès).
Des de la regidoria de Turisme s’espera superar les 2.265 visites que es van registrar l’any passat i per això enguany han previst un aforament màxim de 2.750 persones repartides en 168 visites. Amb el mateix tiquet de la reserva, i un cop feta la visita, tots els assistents que ho vulguin podran apropar-se fins al Claustre de Sant Francesc per fer una copa de vi o cava amenitzada amb música. “És una manera d’arrodonir l’Obrim Vilafranca i de fer valdre també i reivindicar Vilafranca com a capital del vi”, apuntava Romeu.