Un pla de sanejament determinarà el pressupost del 2024 de Vilanova

0
230
Gerard Llobet, Juan Luis Ruiz i Iolanda Sánchez.

El govern municipal de Vilanova i la Geltrú, conformat pel PSC i Vilanova en Comú-Podem, ha fet una valoració aquest divendres 22 de setembre dels 100 primers dies d’activitat del nou executiu. L’alcalde, Juan Luis Ruiz, s’ha mostrat “moderadament satisfet de la feina feta”, i ha avançat que els pròxims mesos iniciaran “el debat per confeccionar el pla de mandat dels pròxims quatre anys”.

Un pla que estarà “condicionat a curt termini” per la situació econòmica del consistori. Ruiz ha reiterat que una auditoria feta per l’interventor va concloure que l’últim curs s’havia tancat “amb un dèficit de gairebé tres milions d’euros”, el que obligarà a fer “un pla de sanejament que marcarà els criteris del pressupost” del 2024. “Aquesta situació ens impedirà demanar préstecs l’any vinent per a fer inversions, i només podrem demanar un crèdit per eixugar aquest dèficit, a retornar en tres anys”, ha avançat el batlle.

Ruiz creu que aquesta situació només afectarà el 2024, un any en el qual hauran de buscar “recursos d’altres administracions”, de manera que el 2025 ja es pugui entrar en una “situació de normalitat”. Per això, l’equip de govern preveu un primer any de mandat de més contenció, mentre que a partir del segon es podrien començar a desenvolupar les inversions importants.

Reforç permanent a la recollida de residus i la neteja

Una de les accions que va impulsar el nou govern abans de l’estiu va ser reforçar la recollida de residus i la neteja viària. Ruiz ha definit el reforç de “positiu” i ha explicat que es mantindrà fins que es liciti el nou contracte, que està previst per a principis del 2024. L’alcalde no ha volgut avançar si aquest reforç comportarà un increment de la taxa de la recollida, afegint que serà un tema que es tractarà a les comissions informatives de la setmana vinent.

Mobilitat i convivència

Pel que fa als canvis en mobilitat que ja s’havien anunciat, la intenció és que el novembre estigui a punt la redacció del projecte de millora de la ronda Ibèrica, per començar a executar els treballs el primer trimestre del 2024. El projecte ha de “donar resposta al retorn dels dos carrils de circulació” per sentit. També es vol redefinir la rotonda de l’avinguda d’Eduard Toldrà.

Una iniciativa que ja s’ha iniciat és la creació d’una comissió per millorar la convivència, molt enfocada a treballar al barri de la Geltrú, on l’alcalde ha admès que s’ha d’aplicar un “pla de xoc” en aquest àmbit. Altres aspectes iniciats són la signatura d’un conveni per construir 196 habitatges de protecció oficial, la substitució de 200.000 bombetes de vapor de mercuri per leds, o els treballs per renaturalitzar l’espai protegit de la Platja Llarga.

Projectes de futur

Per debatre sobre el futur de la ciutat, el govern crearà un consell assessor del Pla Estratègic VNG 2030. També es vol replantejar el Clúster de Desenvolupament Econòmic perquè inclogui “els diferents agents socioeconòmics del territori” i es fixin les actuacions d’impuls de “l’economia blava”. Pel que fa al nou Pla General, el govern espera acabar el mandat amb l’aprovació inicial.

La segona tinent d’alcalde, Iolanda Sánchez, ha conclòs que en aquests 100 primers dies, el nou govern ha fixat “les bases que han de servir per donar resposta a la ciutat des del sentit comú”. Una “nova forma de governar” que Sánchez ha emmarcat en el “diàleg constant amb les entitats, les associacions i els veïns”.

FER UN COMENTARI