L’Ajuntament de Sant Sadurní va aprovar al ple d’aquest dimarts les ordenances fiscals i preus públics per l’any 2023. Entre les mesures destaquen l’increment de l’impost de Béns Immobles, del 9%, i el de la taxa de residus, que augmenta un 20% per assegurar l’acceleració del compromís de cobrir el cost real del servei per l’any 2025.
La proposta va prosperar amb el vot de qualitat de l’alcalde, ja que el govern d’ERC i En Comú Podem només va sumar el suport de la CUP. L’absència d’una regidora de Junts per Sant Sadurní va ser clau, ja que hauria donat una majoria en contra.
IBI i taxa de residus
Eva Cruces, regidora d’Hisenda, va ser l’encarregada de presentar els canvis més destacats, a més de demanar un suport responsable a l’oposició. Cruces també va admetre la incomoditat del govern davant aquest increment, però va argumentar que era un moviment necessari degut a la situació d’inflació i l’augment dels preus i serveis.
Una de les novetats és l’augment del 9% de l’IBI, principal impost municipal, en els béns de naturalesa urbana amb un gravamen del 0,59%, com també en els usos industrials. Pel que fa als béns de naturalesa rústica, romandrà sense cap increment. També s’ha valorat l’opció de pujar el recàrrec de l’IBI del 50 al 150% per als propietaris que tinguin un pis desocupat durant més de dos anys.
L’altra gran novetat és la modificació de la taxa de residus, que puja un 20%, gairebé 30 euros més que el 2023 (148,25 €), passant a ser de 177,9 euros. Cruces va remarcar que aquest augment permetrà elevar fins al 61,9% la cobertura de la gestió dels residus municipals.
Bonificació social
Les noves ordenances fiscals inclouran, per primera vegada, un model de tarifació social. Més concretament pel servei de l’escola de música, amb l’objectiu de facilitar l’accés a l’ensenyament musical a totes les famílies, sota un sistema de quatre trams segons la renda de la unitat familiar.
Reaccions de l’oposició
El PP es va mostrar en contra de l’augment dels impostos argumentant que, en l’actualitat, les famílies estan patint una gran pressió per culpa de la inflació i l’increment dels preus.
La CUP, que va votar per primera vegada a favor d’unes ordenances fiscals, va certificar que la proposta era de mínims, però afegint que marcava un canvi de rumb per acotar l’impost als barems mitjans.
El PSC va considerar desproporcionada la revisió de les ordenances en la situació econòmica actual, qualificant la proposta de poc treballada sense buscar un consens amb la resta de partits.
Des de Junts van traslladar el seu malestar pel que consideren que és una proposta poc progressista dels impostos i per la manca de diàleg de l’executiu local.