La Fura ara també s’escolta

0
273

Des de fa unes setmanes l’edició digital de La Fura, www.lafurapenedes.cat, compta amb una eina que permet escoltar les notícies. Es tracta d’enVeu, un prototip que està desenvolupant la cooperativa Col·lectivaT, i que té com a finalitat millorar l’accessibilitat a la informació en línia de tothom, independentment de les seves habilitats lectores.

Millorar l’accessibilitat i superar la bretxa digital
Sota el titular de cada notícia de lafurapenedes.cat els lectors troben una icona per activar el reproductor de veu en línia i, automàticament, poden escoltar la peça . D’aquesta manera, els nostres lectors poden escoltar els articles mentre es mouen o fan altre feines. Amb aquesta eina es vol millorar la inclusió digital per a les persones amb discapacitats visuals o de lectura, a més dels ciutadans de la tercera edat, que sovint s’enfronten a una bretxa digital, amb accés limitat a fonts d’informació en línia i desafiaments en l’ús dels smartphones que van més enllà de la comunicació bàsica. Per superar aquesta bretxa, enVeu ofereix una solució innovadora, facilitant l’accés als articles de notícies a través de l’àudio, millorant així l’experiència digital de les persones grans i fomentant la inclusió.

La incorporació d’enVeu a l’edició digital de La Fura és una iniciativa d’intercooperació, ja que, per una banda, permet a Col·lectivaT provar l’eina en un mitjà i, per l’altra, a La Fura millorar l’accessibilitat dels seus continguts.

La cooperativa Col·lectivaT, amb seu a Barcelona, treballa per contribuir en la lluita contra els processos de minorització de les comunitats i pobles del món, sobretot lingüística, per crear un espai de qualitat per a les llengües minoritzades i minoritàries. Aquesta cooperativa se centra, principalment, en tecnologies d’idiomes i en la creació, en aquest context, d’espais de qualitat de les llengües en el món digital, a través de traductors automàtics, eines de reconeixement de parla i recol·lecció de dades de diferents idiomes, per erradicar les desigualtats entre llengües i trencar la bretxa lingüística i la discriminació a les quals les sotmet la societat actual. La seva darrera iniciativa, enVeu, ha estat creada com a continuació de Catotron, que és un sistema de text a veu en català de codi obert que van desenvolupar el 2021.

Per poder deixar constància de qualsevol incidència o comentari al voltant d’aquesta nova eina, els lectors tenen a disposició el correu electrònic [email protected].

FER UN COMENTARI