Dimarts el govern de la Generalitat va decretar l’entrada en fase de preemergència a 202 municipis de 14 comarques del país que depenen del sistema d’abastiment d’aigua del Ter-Llobregat. Entre aquests municipis hi ha tots els del Garraf i pràcticament tots els de l’Alt Penedès, exceptuant Olesa de Bonesvalls i els més septentrionals (Pontons, Mediona, Sant Quintí de Mediona, Sant Pere de Riudebitlles, Torrelavit, Font-rubí) que es troben en estat d’excepcionalitat –més baix que el de preemergència–, igual que la Llacuna i Cabrera d’Anoia (Anoia).
Al Baix Penedès, en canvi, tots els municipis estan en estat d’alerta, excepte el Montmell, la Bisbal del Penedès, Masllorenç i Bonastre, que estan en nivell d’excepcionalitat.
Què implica la preemergència?
Les mesures més destacades que es contemplen en aquesta fase, prèvia a la d’emergència, i que afectaran tots els municipis penedesencs indicats tenen relació amb la dotació màxima d’aigua per habitant i dia, que es redueix dels 230 als 210 litres, incloses les activitats econòmiques i comercials; i la reducció d’aigua de reg en superfícies destinades a la pràctica federada de l’esport on el rec es redueix dels 400 m3 per hectàrea als 200.
La resta de limitacions es mantenen igual que en la fase d’excepcionalitat. Això significa que es permetrà el rec de supervivència per a l’arbrat, amb la mínima quantitat d’aigua indispensable, de vuit del vespre a vuit del matí, i només mitjançant reg gota a gota o regadora; no es poden omplir piscines privades d’ús individual o unifamiliar, ni les que no tinguin sistemes de recirculació d’aigua (només es permet el reompliment parcial o primer ompliment de piscines d’ús públic en les quantitats indispensables per garantir la qualitat sanitària de l’aigua); està prohibida la neteja amb aigua potable de carrers, clavegueram, paviments, façanes i similars, ja siguin públics o particulars (excepte si és resultat d’un accident, un incendi, o existeix un risc sanitari o per la seguretat viària); els vehicles només es poden rentar en establiments comercials dedicats a aquesta activitat, que compten amb sistemes de recirculació de l’aigua; i, finalment, queda prohibit l’ompliment total o parcial de fonts ornamentals, llacs artificials i altres elements d’ús estètic de l’aigua (excepte llacs artificials que facin de suport vital de vida aquàtica, on es permet el mínim ús de l’aigua imprescindible per al seu manteniment).
Embassaments al 18% de la seva capacitat
L’activació de la preemergència, a més de comportar restriccions, és una crida per forçar l’estalvi abans d’arribar al llindar d’emergència (16% d’aigua als embassaments, actualment estan al 18%) i així allunyar la posada en marxa de restriccions més crítiques que tenen un impacte directe sobre la vida de les persones i l’economia del país.
Pacs, Vilobí i Sant Jaume, els que més consumeixen
Segons les dades de consum d’aigua per municipis durant l’aplicació del Pla Especial de Sequera facilitades per la Generalitat de Catalunya (recull el consum d’aigua per municipi/habitants/dia), el mes d’octubre el municipi de l’àmbit de distribució de La Fura que més aigua consumeix és Pacs del Penedès (491 l), seguit per Vilobí del Penedès (451 l) i Sant Jaume dels Domenys (450 l). En aquest últim municipi fa unes setmanes informàvem que el rendiment de la xarxa era d’un 35%, per tant, més d’un 60% de l’aigua es perd.
De l’Alt Penedès també sobresurten els consums registrats a l’octubre a Mediona (440 l) i Torrelles de Foix (334 l), mentre que del Baix Penedès, després de Sant Jaume dels Domenys sobresurten la Bisbal del Penedès (336 l) i Santa Oliva (309 l). Del Garraf, el municipi que més aigua consumeix és Olivella (367 l.), seguit per Cubelles (308 l).