La Fira del Gall arriba a Vilafranca del Penedès el cap de setmana del 16 i 17 de desembre a la seva 359a edició. Com a principal novetat, enguany els assistents podran endur-se a casa els galls cuinats, a un preu que està pendent de decidir. L’oferta de consum dels galls seguirà el preu d’edicions anteriors: el gall viu tindrà un preu aproximat de 50 euros, el trossejat a 18 euros el quilo i el mort a 16,50 euros el quilo.

Amb prop de 35.000 visitants, Vilafranca tornarà a acollir un espai multidisciplinari entre la gastronomia i la tradició. Els espais de la fira comptaran amb un mercat d’aviram, criadors de Gall del Penedès, una mostra gastronòmica, tastos gastronòmics, una mostra de bestiari festiu de ploma i activitats prèvies a la fira.

Un dels eixos centrals de la fira, tal com ha destacat la mateixa regidora de Turisme, Gemma Romeu, és l’aposta per la sostenibilitat amb espais com punts d’aigua on els visitants puguin omplir les seves ampolles o la possibilitat de portar carmanyoles per endur-se els plats de la Gastrobotiga.

Romeu també ha destacat la transversalitat de la fira per incloure un mix de regidories, amb propostes de promoció de la cultura vitivinícola amb el Vinseum i l’Escola d’Enoturisme de Catalunya; educació amb l’Escola d’Art i Disseny l’Arsenal, i els estudiants del Programa de Formació i Inserció que faran les pràctiques a la fira. També propostes musicals amb l’Escola Municipal de Música Maria Dolors Calvet, i esportives, amb un espai dedicat a les bitlles catalanes.

El gall més original

Com a novetats per aquesta edició, la Fira del Gall comptarà amb un concurs d’Instagram on es premiarà la creació del gall més original amb un lot de productes d’Embotits Mallart. També hi haurà un joc pel centre de la vila que consistirà a buscar i trobar els set galls i gallines que tenen una lletra, i es podrà lliurar la butlleta els dies de la fira per obtenir un lot de productes Novell. Una altra novetat és el showcooking organitzat entre Mallart xarcuters i Caram Caram, que tindrà lloc el 16 de desembre per descobrir 3 receptes fàcils amb productes IGP Gall del Penedès.

Un any més la fira col·laborarà amb la Marató de 3Cat per visibilitzar la causa i contribuir econòmicament a la investigació, que enguany es dedicarà a la salut sexual i reproductiva. Per aquesta edició, la Fira del Gall organitza dues activitats amb taquilla inversa: un taller de maquillatge amb la col·laboració dels alumnes de l’Arsenal i, un taller organitzat pels artesans de la fira on es podran crear galls, gallines i pollets amb globoflèxia.

El protagonista de la fira és el Gall del Penedès, que des de l’any 2016 compta amb el reconeixement de la Indicació Geogràfica Protegida. Durant la Fira del Gall i els dies posteriors a la fira, aconsegueix un consum del 70% de la seva producció anual. Enric Ferrer, president de l’IGP Galls del Penedès, calcula que aproximadament s’arriben a servir fins a 2.000 caps d’aviram entre la fira i els restaurants participants de la zona. També ha destacat que el consum ha anat evolucionant al llarg dels anys i s’està intentant respondre a totes les propostes de consum del Gall del Penedès.

L’alcalde de Vilafranca, Francisco Romero, ha valorat molt positivament que l’esdeveniment situï Vilafranca a l’agenda de Catalunya: “ens interessa que passin coses a Vilafranca”. Una altra línia que ha destacat Romero és l’aspecte del fet que la sostenibilitat de la fira estigui de la mà amb la tradició, “fent valdre la tradició i la innovació com a full de ruta per fer front al canvi climàtic”.

FER UN COMENTARI