Aprovat, finalment, el pressupost municipal de Vilafranca

0
158

El ple municipal de l’Ajuntament de Vilafranca ha aprovat, amb el vot favorable de l’equip de govern (PSC) i el d’ERC i Vilafranca en Comú els pressupostos per aquest 2024, que ascendeixen a 67,6 milions d’euros. D’aquest total, un 82% correspon a l’Ajuntament, mentre que la resta s’atribueix als òrgans dependents. La CUP, per primera vegada en els vint anys que fa que té representació, s’ha abstingut mentre que Junts hi ha votat en contra.

La regidora d’Hisenda, Lourdes Sánchez ha subratllat que els pressupostos s’han elaborat partint de la premissa de no augmentar, en la mesura del possible, la pressió fiscal ni l’endeutament de l’Ajuntament, però garantint uns serveis de qualitat. També ha destacat la participació de la majoria de grups polítics i ha fet valdre “la tasca important de debat i encaix dels programes per tirar endavant un pressupost que permeti millorar els serveis i dignificar la vida dels veïns”.

En l’apartat de despeses, Sánchez ha explicat que la més important és la que fa referència al personal i que supera els 22 milions d’euros. En aquest sentit, la regidora ha anunciat que s’han dotat noves places, d’altres s’han consolidat i altres s’han reconvertit per “mantenir el màxim nivell de qualitat en la prestació de serveis”.

La titular d’Hisenda s’ha mostrat convençuda de portar a aprovació uns pressupostos “socials, sostenibles, feministes, eficients”. Sánchez ha repassat les partides que s’incrementen per sobre de l’IPC destacant acció social i gent gran (s’augmentarà la dotació per l’atenció domiciliària, els Casals d’Avis i el projecte Obrint Camins), habitatge, transició energètica, espai públic, seguretat (es posarà en funcionament el servei de “serenos” i es renovarà la flota de vehicles), comerç (la partida s’incrementa per sobre del 5% per tirar endavant la Taula de Comerç i fer una diagnosi dels mercats), cultura (al juliol es recuperarà el festival Calima i s’augmentarà la dotació a la biblioteca Torras i Bages) i en igualtat, solidaritat i cooperació (s’hi destinarà el 0,7% dels ingressos).

Pel que fa a les inversions, les més destacables que contemplen els pressupostos són la rehabilitació de la Nau Cortina per acollir la segona biblioteca, la millora de carrers i especialment la rehabilitació integral dels carrers Sant Pere i Santa Magdalena,la instal·lació de plaques fotovoltaiques a teulades municipals, la renovació de la gespa del camp de futbol i els nous vestuaris del pavelló d’hoquei, o els estudis per conservar l’edifici i determinar els usos de l’Antic Hospital, el Mercat de la Carn i l’antiga caserna de la Guàrdia Civil.

Tal i com es va anunciar ja al mes de desembre, els pressupostos han comptat amb el suport d’ERC i VeC. Per Montse Romagosa, dels Comuns, aquesta previsió de comptes anuals és una “oportunitat per donar un canvi de rumb als pressupostos dels darrers dotze anys”, mentre que pel republicà Pere Sàbat seran un catalitzador: “Deixem enrere la inèrcia i la desídia, utilitzar eina dels pressupostos per fer possible una nova manera d’entendre la vila” a la vegada que agraïa la disposició de l’equip de govern a asseure’s a dialogar i negociar i els advertia que des del seu grup vetllaran perquè els acords es compleixin”.

Per part de la CUP, Xus Magallón, ha anunciat l’abstenció del seu grup indicant que “deixem enrere polítiques de trilerisme. Per primera vegada en 20 anys comencem a veure canvis en les polítiques d’inversió i les propostes d’inversió. Apreciem el canvi de rumb”.

Junts, per la seva banda, ha votat en contra dels pressupostos. El seu cap de llista, Aureli Ruiz, ha estat crític amb la proposta qualificant-la de poc il·lusionant, alertant que de retallades en molts dels àmbits que el govern diu que augmenta la dotació i advertint a la resta de partits que hi donen suport que “es tracta d’un xec en blanc al govern perquè aprovi retallades en molts serveis que ens apropen a un model de ciutat dormitori”.

 

FER UN COMENTARI