Prova pilot a Vilafranca per fomentar les arts escèniques entre els joves

0
174

Fidelitzar el públic jove en les arts escèniques i donar a conèixer les professions relacionades amb aquest àmbit és el doble objectiu que persegueix l’Escola de l’Espectador, un nou projecte impulsat conjuntament per les regidories de Cultura i Educació de l’Ajuntament de Vilafranca.

Es tracta d’una prova pilot que s’ha engegat aquest 2024 i que s’allargarà durant tot el curs escolar. En total es preveu que hi participin 115 joves de 1r de batxillerat  dels instituts Milà i Fontanals, Eugeni d’Ors i Alt Penedès, així com estudiants del Programa de Formació i Inserció. Tots ells prendran part d’algun dels tres tallers que s’han ideat en el marc del projecte i que s’han concebut tenint en compte les necessitats que tant els centres de secundària com alguns col·lectius culturals han fet arribar a les persones tècniques encarregades de tirar endavant l’Escola de l’Espectador.

Un dels tallers gira al voltant dels aspectes tècnics relacionats amb el teatre (escenografia, il·luminació, so, vestuari, direcció, etc.) i s’estructura en 12 sessions d’una hora i mitja. Aquesta formació s’adreça a 22 alumnes de primer de batxillerat d’arts escèniques i musicals de l’IES Milà i Fontanals i la companyia Flyhard, resident al Teatre Cal Bolet, és l’encarregada d’impartir-lo.

L’oratòria és l’eix central del segon taller. També s’organitza en una dotzena de sessions impartides per la Flyhard i en aquest cas, els alumnes que hi participaran seran un grup de 60 estudiants de 1r de batxillerat dels instituts Eugeni d’Ors i Alt Penedès. Finalment, el tercer taller se centra en clown i s’adreça a 30 alumnes dels Programes de Formació i Inserció (PFI). En aquest cas, l’encarregat d’impartir-lo serà el vilanoví Jaime Xicola Rodríguez juntament amb la psciòloga de la Fassina. Aquest taller pretén completar a través de l’art la formació en autoconeixement que s’ofereix als PFIs.

La regidora de Cultura, Àngels Dalmau, ha indicat que l’Escola de l’Espectador és una prova pilot que arrenca enguany amb aquests tres tallers, però que si obté bons resultats, es plantejaran noves accions i ha posat l’accent en el fet que és un programa que conjuga fidelització de futurs espectadors i difusió de sortides laborals relacionades amb l’àmbit escènic: “Els joves que participin en aquests tallers no només aprendran i coneixeran els equipaments culturals, sinó que molt probablement descobriran també diverses professions que potser els desperten interès per dedicar-s’hi”. Per la seva banda, la regidora d’Educació, Gemma Romeu, ha explicat que si els resultats i les valoracions d’aquests tres tallers són satisfactoris l’Ajuntament es plantejarà fer-lo créixer amb noves fases i ha subratllat la transversalitat del projecte: “A l’Escola de l’Espectador en prenen part les regidories de Cultura, Educació i diferents instituts  de la vila. Aquesta transversalitat suma, fa créixer el projecte i reforça la iniciativa”, ha conclòs.

L’Escola de l’Espectador s’impulsa amb el finançament del departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya a través d’un programa adreçat a fomentar activitats municipals i d’arts escèniques en l’àmbit de l’ensenyament reglat. És per això que, per ara, la iniciativa s’adreça únicament a estudiants i tots els tallers tenen lloc en horari lectiu.

FER UN COMENTARI