CCOO de l’Alt Penedès constata un increment del treball irregular entre les persones estrangeres

0
168
Carles Beltran i Albert Rodríguez, de CCOO.

Comissions Obreres (CCOO) de l’Alt Penedès ha presentat la memòria del 2023 del Centre d’Informació per a Treballadors Estrangers (CITE), una oficina que ofereix assessorament i atenció a persones immigrades en l’àmbit laboral o legal. La principal conclusió de l’informe és que es confirma la tendència creixent dels últims anys de persones que treballen de forma irregular.

Així, de les 117 persones ateses durant tot l’any, un 78,6% es trobaven en situació irregular, una xifra que encara és més elevada quan es posa el focus en les persones que treballen, ja que un 85% ho feien de forma irregular. “Tal com hem detectat al global de Catalunya, cada cop hi ha una bossa més grans de persones immigrades en situació irregular, sobretot pels endarreriments de l’administració a l’hora de donar les autoritzacions”, ha afirmat el director del CITE, Carles Beltran.

Albert Rodríguez, secretari de socioeconomia i polítiques públiques de CCOO al territori, ha lamentat que “la burocràcia administrativa estigui conduint a la precarietat a aquestes persones”. “No estem fent bé les coses”, ha reblat Rodríguez, asseverant que hi ha persones que s’estan “aprofitant de la vulnerabilitat” d’aquest col·lectiu.

Més dones provinents de llatinoamèrica

La majoria de consultes que va atendre el CITE de Vilafranca el 2023 van ser per aspectes relacionats amb la regularització d’aquestes persones. Per nacionalitats, un 20,5% dels atesos eren del Marroc, seguits dels colombians (18%) i els hondurenys (10,3%). Precisament aquestes dues nacionalitats són les que més han crescut els últims anys, fet que explica per què hi ha més dones ateses (60%) que homes (40%), en consonància amb la població dels països llatinoamericans.

Aquest aspecte també incideix en el fet que el treball majoritari que exerceixen les persones que han demanat assessorament al CITE està relacionada amb les tasques de la llar (38%), un àmbit que té “unes característiques que el fan més precari, com ara que no es poden fer inspeccions en domicilis privats”, segons ha destacat Beltran. La majoria dels atesos tenien entre 32 i 51 anys (un 54,7%), vivien amb la família (70%), i tenien estudis mitjans (72%).

FER UN COMENTARI