Les assemblees de socis de Cellers Domenys i el Celler Agrícola de Bellvei han aprovat la fusió entre les dues cooperatives baixpenedesenques. La cooperativa resultant mantindrà el nom de Cellers Domenys, en una fusió amb la qual els protagonistes volen “consolidar l’estratègia de creixement del cooperativisme agrari mitjançant la concentració”, segons han apuntat en un comunicat.
La fusió també ha de facilitar la gestió de l’actual sequera, que ha afectat de forma especialment greu el sector vitivinícola del territori. La producció d’aquestes cooperatives ha caigut més d’un 50% l’últim any. Lluís Roig, director general de Cellers Domenys, s’ha mostrat convençut que aquesta decisió servirà per construir “projectes de futur des de la cooperació” i impulsarà “la venda de les marques pròpies d’embotellats dels Cellers amb el nom Domenio”.
Unió de 8 cooperatives
El procés de creixement de Cellers Domenys, de Sant Jaume dels Domenys, es va iniciar el 2005 i ja ha suposat la unió amb 7 altres cooperatives, que són les de Banyeres del Penedès, la Bisbal del Penedès, Rocafort de Queralt, Blancafort de Queralt, Rodonyà, Pira i Bellvei.
Actualment, suma gairebé 800 socis que gestionen 2.600 hectàrees al Baix Penedès, la Conca de Barberà i l’Alt Camp. Té el reconeixement de quatre denominacions d’origen vitivinícoles (DO Cava, DO Penedès, DO Conca de Barberà, DO Catalunya) i de l’oleícola DO Siurana. La producció anual se situa prop dels 18 milions de quilos de raïm, més d’un milió de quilos d’olives i 85.000 quilos de fruita seca i garrofa.
La integració amb Bellvei també ha de permetre “consolidar el model de cooperativa agrària amb secció de crèdit”, sumant un volum de dipòsits de 31 milions d’euros i donant servei als habitants de tots els municipis que formen part del projecte.