Diumenge que ve, 17 de març, la rambla de Sant Francesc de Vilafranca acollirà una nova edició de la Festa del Xató que enguany, i per primera vegada, servirà un centenar de racions sense gluten.

De totes les festes i xatonades que formen part de la Ruta del Xató, la de Vilafranca és l’única en què es poden provar les cinc receptes d’aquest plat  (Sitges, Vilanova, Calafell, el Vendrell i Vilafranca). El centenar de racions per a celíacs que es posaran a la venda seran de la recepta de Vilafranca, les elaborarà un restaurant del Gremi d’Hostaleria de l’Alt Penedès i estaran certificades per l’Associació de Celíacs de Catalunya.

La Festa del Xató de Vilafranca és, com ha indicat la regidora de Turisme, Gemma Romeu una experiència enogastronòmica, ja que a més del plat es poden tastar i maridar vins de la DO Penedès. “Es tracta d’una festa per fer valdre la gastronomia i cultura local, amb aquest plat tan penedesenc com és el xató i la possibilitat de maridar-lo amb vins del territori”, ha indicat la regidora.

La Festa del Xató va més enllà de l’espai de degustació. Al llarg del matí es programaran dos tallers infantils per aprendre a fer xató (2 euros) i també hi haurà una sessió de maridatge entre vi i xató (10 euros). A més, a la mateixa rambla s’hi instal·laran parades d’artesans i Swing Vilafranca oferirà una classe oberta i una ballada posterior de swing. També els alumnes de segon de primària de l’escola Sant Ramon, de Vilafranca, se sumen enguany a la Festa del Xató presentant el projecte que estan duent a terme per recuperar la varietat autòctona d’escarola perruqueta.

Des de la delegació de l’Alt Penedès de l’Associació de Celíacs de Catalunya, Ramon Santís, ha subratllat el fet que la població celíaca pugui gaudir d’un plat i d’una festa com la del xató: “Fa anys que treballem perquè el sector de la restauració ens tingui en compte. Des de la recent aprovació al ple  d’una  moció perquè Vilafranca sigui vila amable i inclusiva per a les persones celíaques, hem notat més bona predisposició i suport, sobretot des de la regidoria de Turisme”. En aquest sentit, la regidora ha indicat que l’Ajuntament juntament amb l’Associació de Celíacs de Catalunya ha organitzat fa unes setmanes una jornada telemàtica adreçada a restaurants, forns i fleques per assessorar en tot el procés per aconseguir l’acreditació d’establiment lliure de gluten“. Actualment a Vilafranca hi ha dos restaurants i una botiggque compten amb aquest distintiu.

 

FER UN COMENTARI