La Fundació l’Espiga compta, des del 1996, amb el servei Respir, una iniciativa adreçada a totes aquelles famílies de la comarca de l’Alt Penedès i Garraf que tenen a càrrec seu una persona amb discapacitat psíquica. El projecte consisteix a oferir unes hores de canguratge o dies d’acollida en cases de famílies que s’ofereixen o bé al mateix domicili, traslladant-s’hi aquestes. El servei, que és gratuït, permet a la família de l’usuari disposar d’un temps lliure, mentre que a aquest li reporta l’experiència d’interactuar amb altres models familiars i viure noves experiències sense deixar de fer la seva rutina habitual.

En els seus inicis el servei contemplava únicament l’estada, durant un màxim de 15 dies a l’any, a casa de famílies acollidores voluntàries, però amb el temps s’han anat incorporant diferents modalitats per atendre les diverses necessitats: “Hi ha tipologies d’usuaris que per les seves característiques era complicat treure’ls de casa seva i això els acabava discriminant del servei. Aquesta realitat ens ha motivat a obrir un model de Respir flexible, amb propostes noves”, explica Anna Suriol, tècnica responsable del Respir. Per tirar-les endavant la Fundació l’Espiga compta amb el suport tècnic i econòmic de la Diputació de Barcelona i amb la col·laboració de l’Ajuntament de Vilafranca.

Acollida i canguratge

Actualment el servei Respir ofereix dues modalitats: l’acolliment i el canguratge. Quant a l’acolliment, hi ha possibilitat de fer-lo al domicili d’una família o bé que sigui aquesta la que es traslladi a casa de l’usuari i en tingui cura durant els dies acordats amb els pares o tutors. “Aquesta tipologia de Respir és útil per a tots aquells casos en què la família ha de marxar de casa i es considera important, per les característiques de l’usuari, que aquest es pugui mantenir en el seu entorn habitual”, comenta Suriol. Tant en un cas com en l’altre, les acollides són de durada variable, des d’un mínim de mig dia fins a un màxim de quinze, tot i que, com indica la responsable del servei, la majoria acostumen a donar-se en caps de setmana i en períodes de vacances. Pel que fa a la modalitat de canguratge, la durada pot oscil·lar entre les dues i quatre hores (amb un màxim de 90 hores a l’any) i l’objectiu és que les famílies puguin cobrir alguna necessitat concreta.

Suport les 24 hores

“Estar al càrrec d’una persona amb diversitat funcional psíquica pot ser complex i pot fer respecte fer-ho. Des de la Fundació l’Espiga s’ofereix una formació i el suport necessaris per dur a terme aquest acolliment amb èxit”, explica Anna Suriol. Un cop comença l’acolliment, l’Espiga disposa d’un suport de vint-i-quatre hores a càrrec d’una persona formada en l’àmbit de la discapacitat que coneix les característiques de la persona acollida i que pot atendre qualsevol dubte o situació imprevista.

El Respir no és exclusiu per als usuaris de la Fundació l’Espiga, sinó que està obert a totes les famílies de l’Alt Penedès i Garraf amb una persona amb diversitat funcional psíquica no institucionalitzada, és a dir, que conviu amb ells.

Des de 1996, quan es va iniciar el projecte, s’han acollit al Respir més de cent famílies i cada any la Fundació l’Espiga gestiona una mitjana de dues-centes estades entre les d’acollida i les de canguratge.

La figura de la família o persona acollidora és imprescindible per poder oferir aquest servei. Actualment, compten amb unes quinze voluntàries, però els en calen més. ”Volem engrescar totes les persones que els agradaria viure l’experiència de conviure amb una persona amb discapacitat psíquica per unes hores o dies i al mateix temps donar suport a les seves famílies”. L’entitat lliura una petita quantitat econòmica a les persones o famílies acollidores amb l’objectiu de cobrir les possibles despeses que el servei els pugui ocasionar.

Les persones interessades a col·laborar en qualsevol de les modalitats del Respir (acollida o canguratge) poden contactar amb la responsable del servei a través dels telèfons 93 817 27 48 i 93 890 47 06.

FER UN COMENTARI