L’amor es festeja tot l’any, però la temporada de primavera i estiu és l’època de casaments per excel·lència. Coincidint amb l’inici, dediquem les properes pàgines a repassar tot el què cal tenir en compte a l’hora d’organitzar aquesta gran festa. La clau de l’èxit -ja ho avancem- és fer que aquest dia la manera de fer i ser de la parella s’identifiqui en tots i cadascun dels moments i espais.

1. Visca els nuvis!

Foto: Adobestock

El vestit de núvia és l’element estrella de qualsevol casament. Escollir-lo és una decisió important i per això s’aconsella dedicar-hi temps, començar a mirar-los com a mínim sis mesos abans del gran dia, provar-se’n uns quants amb calma i decantar-se finalment per un amb el convenciment d’haver trobat el disseny perfecte i més adient a l’estil i la personalitat de cadascuna.

El blanc, inalterable
El color blanc es manté des de fa segles inalterable en la moda nupcial. Malgrat que cada temporada les grans firmes presenten alguna creació amb un color diferent, les núvies continuen apostant pel blanc en qualsevol dels seus matisos.

Un vestit, no una disfressa
Al mercat hi ha tanta oferta que és difícil saber per on començar. Segons les expertes, la clau per buscar un vestit de núvia és ser fidel a l’estil de cada una i al tipus de casament que es vol fer (vintage, moderna, boho, romàntica, clàssica…). Només així s’aconsegueix anar còmode, ser una mateixa i no perdre l’essència. Un vestit de casament ha de ser especial, però en cap cas ha de ser una disfressa.

Tenint clar l’estil ja es pot acotar molt la cerca. És convenient mirar i buscar entre tot el mar de propostes fins a definir, dins d’un estil, les línies que més agradin; a partir d’aquí queda només demanar hora als tallers i botigues especialitzades i començar a provar fins a topar amb l’indicat.

Cada cos és diferent i especial i no a tothom li queda bé el mateix. Deixar-se assessorar per professionals és el més indicat, ja que són elles qui coneixen les línies, els teixits i les caigudes que més afavoreixen segons la silueta que es tingui. Les modes i tendències són importants, però no determinants. Els vestits de núvia són atemporals i cal afavorir sempre la comoditat.

Per si amb un no n’hi ha prou
En els últims anys les influencers han posat de moda lluir dos i, fins i tot, tres vestits de casament. Una tendència que va guanyant cada vegada més adeptes. Es tracta de fer-se amb un segon vestit molt més casual, còmode i atrevit per poder gaudir de la festa posterior al banquet amb total llibertat de moviments. Conscients d’aquesta moda, són moltes les firmes i ateliers de moda nupcial que inclouen dins les seves col·leccions vestits d’aquest tipus, concebuts i elaborats amb aquesta finalitat.

Els nuvis es reivindiquen
Això que el dia del casament només brilla amb llum pròpia la núvia amb el seu vestit ha passat a la història. Ells reivindiquen el seu coprotagonisme a la festa.

Foto: Adobestock

Si bé és cert que la varietat no és tan extensa com en el cas d’elles, la moda nupcial per a nuvis ha evolucionat i s’ha diversificat molt, per la qual cosa convé també definir primer de tot l’estil que es vol dur, des del vestit clàssic amb tots els talls, textures, estampats, colors i combinacions de gammes que existeixen, fins a l’esmòquing per als nuvis i casaments més exclusius, passant per l’elegància i solemnitat del jaqué.

En el cas dels nuvis els complements prenen una rellevància especial i convé dedicar-hi també temps per fer una elecció encertada. Triar el teixit i el color de la camisa, decidir per posar-se corbata, corbatí, llaç (o res), saber si es vol portar armilla o no són algunes de les decisions que convé prendre alhora que s’escull el vestit. Hi ha altres complements més secundaris però que ajudaran a completar el look nupcial. Aquest és el cas dels tirants (ideals per a nuvis vintage), els botons de puny que, tot i no ser obligatoris, estan molt indicats per als més clàssics, o les sabates.

Catalunya, capdavantera
La indústria nupcial és especialment important a Catalunya, que ha esdevingut un referent mundial. Segons el Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya, representa el 41% sobre el total de la xifra de negoci de l’Estat espanyol i el 2021 va fer exportacions per valor de 200 milions d’euros. És al nostre país també on tenen lloc les fires més importants del sector, com la BBFW, que l’any passat va portar fins a Barcelona més de 18.000 persones.

Sabies que...

La tradició que la núvia porti un vestit de color blanc es remunta 1840, any en què es va produir el matrimoni de la reina Victòria amb Albert de Saxònia-Coburgo. La reina va triar un vestit de color blanc per a l’esdeveniment. La fotografia oficial del retrat va ser extensament difosa i moltes núvies van optar per un vestit similar en honor a aquesta elecció.

2. Amb les millors gales

Foto: Adobestock

A menys que els nuvis ho demanin, als casaments els convidats i convidades acostumen a posar-se les seves millors gales. Les noces són una festa en tota regla i la vestimenta hi juga un paper important. Hi ha parelles que explícitament marquen un dresscode per aquest dia (per exemple, portar alguna peça o complement d’algun color concret, anar amb vestits d’estil eivissenc, etc.), ara bé, la majoria no indiquen res.

Perquè mudar-se no sigui un maldecap, ajuda conèixer quatre codis bàsics a l’hora de vestir-se per a un casament. El primer i més bàsic: a un enllaç el color blanc està reservat per als nuvis. Això no vol dir que no es pugui anar amb un vestit pàl·lid (amb grisos i tons pastel), però mai de blanc.

Una altra indicació essencial és saber que a les cerimònies de dia no es porten els vestits llargs fins als peus, sinó que el protocol marca anar per sobre del genoll. No obstant això, no és obligatori anar amb vestit o faldilla, es pot optar perfectament per vestits de pantalons i jaqueta amb teixits fluids. En casaments de dia tampoc és aconsellable lluir vestits i complements amb lluentons i pedreries.

Per als casaments de nit, el protocol diu que són apropiats els vestits llargs, sempre que no portin cua (això es reserva només per a les núvies), però també es pot optar per vestits midi de còctel, molt còmodes sobretot a l’hora de ballar. Quant als colors i teixits, i a diferència dels casaments de dia, es poden portar vestits negres i foscos, colors cridaners, teixits brillants, amb pedreria i encaixos.

A partir d’aquestes premisses, escollir un estil o un altre dependrà molt dels gustos de cadascú, de la morfologia del cos i de les línies i patrons que millor s’hi adaptin. Es pot anar vestit de festa i còmode, aquesta és la màxima i la garantia per poder gaudir d’un casament des de principi fins al final i és el que s’ha de procurar no oblidar quan s’ha d’escollir vestit.

Modes inspiradores
Si fem cas al que assenyalen les grans marques de disseny de moda, aquesta temporada primavera-estiu hi ha set tonalitats que destaquen per sobre de la resta pel que fa a roba de festa. El color estrella d’enguany és el vermell carmí. Aquesta tonalitat elegant i festiva s’ha vist en totes les passarel·les del món i també l’han inclòs les marques prêt-à-porter, és un to elegant i festiu. El verd mostassa també ha entrat amb força, sobretot en dissenys minimalistes, de línies rectes d’inspiració  clàssica, sobretot amb teixits amb molta caiguda.

Un dels colors que sempre es porten és el blau marí. Mai falla. Enguany s’ha pogut veure en diferents col·leccions de primavera-estiu tornant a la primera fila dels looks de convidada. Les que vulguin anar elegants però molt discretes poden optar pels tons malva i empolsats. A l’altre extrem, els colors salmó i fúcsies aquesta temporada es troben també entre els colors estrella, igual que els vermells carmins. Els tons assalmonats es presenten amb creacions amb robes lleugeres, mentre que els fúcsies intensos arriben amb vestits amb molt volum i teixits amb cos. Finalment, els grisos suaus estan de moda, sobretot amb dissenys amb drapejats, prisats i asimetries, ideals per a aquelles que volen anar modernes, però sense estridències.

3. Per lluir radiants

Foto: Adobestock

 

Arribar al gran dia amb un aspecte saludable, sense que es notin el cansament ni els nervis acumulats en leA setmanes prèvies de preparació és clau per lluir radiants el dia del casament. Per aconseguir-ho els millors aliats són els centres de bellesa, ja que ofereixen tractaments gairebé a mida per a cada tipus de pell i necessitat.

Com que la pell no millora d’un dia per l’altre, els experts recomanen fer una primera visita al centre d’estètica entre sis i tres mesos abans del dia D. Això permet confeccionar, si convé, un pla de tractament facial i corporal específic per a cadascú i començar a posar fil a l’agulla.

Entre dos i un mes abans del casament s’aconsella fer les proves de maquillatge i pentinat. Pel que fa al maquillatge, la màxima que se segueix en tots els casos és la de “menys és més”. Per tant, s’opta per make up molt natural i senzill, sense estridències i fets amb productes que garanteixin una llarga durabilitat per lluir amb esplendor fins acabar el dia.

Quan falti un mes per la boda s’acostuma a fer una higiene facial profunda que permetrà retirar totes les impureses i aplicar tractaments per millorar l’elasticitat i hidratar la pell. Els tractaments no acaben aquí, ja que per lluir de cap a peus, hi ha moltes parelles que se sotmeten a tractaments d’exfoliació, píling i hidratació corporal per aconseguir un aspecte sedós de la pell.

Arribats ja a la mateixa setmana del casament, és hora d’arreglar-se les celles i aplicar-se els darrers tractaments capil·lars (color si es requereix, sanejament de puntes, etc.). 24 hores abans serà el torn d’arreglar mans i peus aplicant preferiblement un esmalt de llarga durada.

Arribats ja al dia del casament és important bloquejar-se entre tres i quatre hores per anar al centre de bellesa a maquillar-se i pentinar-se. Un moment ideal per relaxar-se i deixar-se cuidar abans de començar la voràgine de vestir-se, fer la sessió de fotos a casa i traslladar-se al lloc on es fa la cerimònia.

El pentinat, la cirereta del beauty look
El pentinat és el que acaba d’arrodonir el look de qualsevol núvia, per tant, l’òptim és que s’avingui amb l’estil del vestit. En general, tots els pentinats admeten acabats clàssics i elegants, o bé aires més boho i informals.

El que cal tenir més en compte per escollir pentinat és la forma del coll o l’escot del vestit i la silueta de la cara. Hi ha pentinats que afavoreixen i potencien més uns trets que uns altres i escots que reclamen anar acompanyats d’un bon monyo o recollit. Com en tot, convé assessorar-se i posar-se a mans dels experts per descobrir-ho.

Aquesta temporada els pentinats nupcials que es porten venen marcats per la senzillesa i la naturalitat, apuntant cap a estils que potencien la textura natural. Les autèntiques estrelles d’aquesta primavera i estiu són les cues a qualsevol alçada (altes, baixes i mitjanes), amb pocs artificis i acabats naturals.

Les ondes  no passen mai de moda i són ideals per a les núvies que aposten per un estil sofisticat i urbanita, igual que sempre estan en voga les trenes en qualsevol de les seves versions (integrades en recollits, soles…).

Pel que fa als recollits, continuen sent la millor opció per a les que volen lluir una esquena escotada o un coll halter. Aquesta temporada les tendències aposten per recollits molt polits que deixin la cara ben descoberta.

Complements per als cabells
Hi ha núvies que opten per posar-se algun complement als cabells i aconseguir un toc únic. Les diademes amb reixeta, per exemple, estan molt de moda i donen un toc molt sofisticat i glamurós. També tenen protagonisme els pentinats amb tiares, corones i diademes amb joies per a les núvies més clàssiques, mentre que els tocats i les tiares amb flors són molt demandades per les núvies d’estil més romàntic o bohemi.

4. Molt més que una festa

Foto: Adobestock

Per a la majoria de les parelles casar-se és sinònim de festa i celebració. Fa anys que les noces s’han convertit un esdeveniment social i familiar de primer nivell, al qual s’acostumen a dedicar mesos de feina, il·lusió i també recursos per aconseguir una festa totalment feta a mida i que reflecteixi la personalitat dels i les núvies.

Sens dubte, una de les decisions més importants a prendre per qualsevol parella que es vol casar és decidir on celebraran l’enllaç. I no ho diem tant pel lloc on es faci la cerimònia religiosa o civil, sinó pel banquet i la festa posterior.

Davant l’enorme oferta d’espais, restaurants i càterings disponibles, la millor manera de començar a acotar és decidir, en primer lloc, si es prefereix fer la festa en un restaurant o bé contractar un servei de càtering i, en segon, determinar en quina zona es vol celebrar. Aplicant aquests dos filtres l’oferta queda ja més discernida.

Tal com hem apuntat al principi, la clau de l’èxit d’un casament rau en la capacitat de transmetre l’estil i personalitat dels protagonistes. Davant d’això, la parella ha de dedicar temps a pensar quin tipus i format de boda volen, en quin estil se sentiran més còmodes i respondrà millor a les seves expectatives. Aquí, el banquet torna a prendre una importància cabdal, perquè no hi ha casament sense menjar. Quina idea tenen? En què pensen, en un aperitiu còctel a peu dret i un banquet asseguts? En un format més informal tot a base de bufets i aperitius, sense setting de taula i on tothom pugui asseure’s on i quan li vingui de gust? O potser volen un format ben diferent i organitzar, per exemple, una paella multitudinària amb amics i familiars?

El menú, cabdal
Fixar-se en l’oferta gastronòmica que ofereix cada establiment o espai és bàsic per aconseguir un casament rodó, on tot ell respiri el mateix estil. Normalment, els restaurants i càterings ofereixen una gran flexibilitat a l’hora d’elaborar els menús i és relativament senzill incorporar alguna picada d’ullet per deixar veure l’empremta dels nuvis (pot ser incorporant algun platet tradicional o beguda típica si un dels dos és d’una altra zona, oferint algunes postres que siguin les seves preferides, etc.).

A l’hora d’escollir el menú cal pensar també en totes les al·lèrgies, intoleràncies o dietes especials dels convidats. Només informant els responsables del restaurant o càtering n’hi ha prou, ja que estan molt habituats a adaptar amb garanties els menús i els plats.

En acabar l’àpat i, quan ja fa estona que ha començat la festa arriba l’hora d’oferir un ressopó a tots els convidats. Habitualment, les parelles opten per una barra de dolç (Candy Jar) o de salat. Si no se’n vol posar una de cada i s’ha d’optar per una o altra, la manera d’encertar és pensar en els gustos de convidats.

Sabies que…
…la tradició d’acabar el banquet amb un pastís de noces es diu que prové de la civilització romana? Segons sembla, als casaments els romans col·locaven un pa sobre el cap de la núvia i el trencaven sobre ella com a símbol de fertilitat. Els convidats s’afanyaven a agafar les molles que queien a terra per tenir sort.

Ara bé, el costum de disposar el pastís de noces per pisos va néixer a l’Anglaterra victoriana, quan era tradició que els convidats al casament portessin un petit pastís de postres. Se n’acumulaven tants a sobre la taula que es van començar a posar en forma piramidal.

5. Casaments que marquen la diferència

Foto: Adobestock

El menú és, com acabem de veure, un element cabdal en qualsevol casament; ara bé, hi ha molts altres aspectes que faran que l’enllaç sigui únic. La suma de molts petits detalls serà la que convertirà la boda en un dia inoblidable. Ambientar l’espai creant una unitat estètica en els diferents punts on transcorri el casament ajudarà molt i serà determinant a l’hora de marcar l’estil de les noces. En aquest sentit, les flors, la il·luminació i petits elements decoratius són els millors aliats per aconseguir-ho.

La música juga també un paper important en qualsevol casament i convé no deixar-la per a última hora. Optar per la música en directe més enllà del moment de la cerimònia és cada vegada més habitual i són moltes les parelles que a l’hora de l’aperitiu i el ball contracten algun grup.

Les parelles busquen sorprendre els convidats i marcar la diferència. Per això hi ha qui fins i tot encarrega una fragància pròpia per ambientar els espais o per regalar als convidats, els que munten una Crazy hour amb elements lluminosos i disfresses i, l’última moda, incloure una barra lliure de tatuatges. 

Un casament de tres dies
En els últims anys la tendència a l’alça, a l’hora d’organitzar casaments, és allargar la festa més enllà del dia del “sí, vull”. Cada vegada són més els nuvis que no en tenen prou amb un únic dia i opten per llogar un espai durant tot el cap de setmana i convertir l’enllaç en una festa de tres dies. Els que es decanten per aquesta opció busquen algun emplaçament per llogar íntegrament i amb capacitat per poder allotjar el nombre de convidats que els convingui. La celebració acostuma a començar ja divendres al vespre amb un sopar informal i una festa preboda. L’endemà és el dia en què es fa el casament i el banquet pròpiament dit, mentre que el tercer dia ho acaben de celebrar de manera molt més tranquil·la i informal.

Un casament és, en molts casos, sinònim de gran festa. Per això hi ha moltes parelles que decideixen contractar una wedding planner perquè reculli els seus gustos i preferències i s’encarregui de fer-los realitat. Una opció molt recomanable que permet als nuvis arribar al gran dia amb pocs maldecaps.

Sabies que…
…a l’Estat espanyol en els últims deu anys s’ha disparat el nombre de casaments entre persones de més de 60 anys, passant dels 4.582 del 2011 als 9.851 del 2021? L’increment és molt més acusat si aquesta xifra es compara amb la de fa vint anys, ja que s’ha multiplicat per cinc, segons dades de l’INE.

Aquest augment de les noces sènior s’explica per la necessitat de les parelles de protegir els drets de viudetat i successoris, per “arreglar papers”. A Catalunya les parelles de fet registrades tenen els mateixos drets successoris que els matrimonis. Això, però, només passa, a més del nostre país, a Euskadi, Galícia i les Illes Balears.

6. Que no faltin flors i violes!

Foto: Adobestock

Què seria d’un casament sense flors? Seria inconcebible. I és que les flors i plantes decoren, aporten bellesa, color, elegància i estil, per això des de fa segles són un element omnipresent, essencial i indispensable en qualsevol festa per celebrar l’amor.

Als casaments actuals les trobem presents en tots els espais i elements claus del dia, des de l’ambientació del lloc de la cerimònia com en la decoració de les taules, l’ambient de la celebració, el cotxe i, evidentment, al look de la núvia a través del seu ram. Les flors són una forma d’expressió i un complement de disseny essencial a les noces i són indispensables per marcar l’estil i el to del casament.

L’elecció de les flors pot semblar senzilla, però és una tasca àrdua. La natura posa a la nostra disposició una gran varietat de formes i colors i no és fàcil saber quines i en quina disposició seran les que aconseguiran transmetre l’essència dels nuvis. A més, la decoració floral dels diferents espais ha de seguir un mateix fil conductor, ha de guardar un sentit i ha d’acabar impregnant-ho tot del mateix estil per crear ambients únics. Això no s’aconsegueix únicament escollint una paleta de colors, cal conèixer quines flors funcionen millor, com disposar-les entre elles i en l’entorn per aconseguir l’efecte desitjat, cal saber quines són les més idònies segons l’època de l’any i cal, evidentment, desenvolupar un concepte sòlid i coherent. Per tot plegat, esdevé indispensable deixar-se assessorar per un professional expert.

Marcant estil
Hi ha flors i colors que funcionen millor per a un estil que per un altre. En casaments clàssics, per exemple, s’opta sempre per colors suaus com el blanc, el rosa pàl·lid o el préssec i per flors com les roses, roselles, hortènsies, camèlies o algun ramell silvestre, tot combinat minuciosament. Si el que es vol és un estil marcadament romàntic, s’acostumen a incorporar tonalitats naturals, com els verds, blaus, marrons o blancs, amb lavanda, paniculata, flors silvestres, heura, etc.

Si el que es busca és recrear un estil rústic, les plantes que millor funcionen són la lavanda, les craspèdies, les espigues, els gira-sols i les composicions fetes amb flors disposades com si fossin acabades de collir… En casaments més urbanites, en canvi, s’opta per composicions minimalistes i flors més sofisticades com, per exemple, les orquídies o les cales.

El ram de núvia
El complement més important de tota núvia és el ram, que li dona color i alegria en un dia tan important, d’aquí la importància a l’hora d’escollir-lo. Allò que el padrí era el que el triava fa anys que ha passat a la història i és la núvia la que, tenint en compte l’estil del seu vestit i el del casament, decideix quin portarà.

Com que hi ha tants rams com núvies, les possibilitats són infinites. Ara bé, els experts aconsellen tenir sempre tres factors en compte: l’època de l’any en què se celebra el casament –això determina en bona part quines flors s’hi escauen–, determinar si es vol un ram artificial o un de natural i no perdre de vista l’estil i la fisonomia de la núvia.

Certament, hi ha rams que queden millor amb determinats estils que amb d’altres, per exemple, en vestits amb faldilles amb molt de volum els buquets funcionen molt bé, mentre que amb els de tall lànguid i teixits lleugers, els silvestres són els que més s’hi escauen. També l’estatura i la forma del cos pot resultar determinant a l’hora de decantar-se per un ram o per un altre.

Sabies que…
…a l’antic Egipte les núvies ja lluïen rams d’herbes aromàtiques molt potents fets de llorer, all o farigola, amb la finalitat d’espantar els mals esperits i protegir la parella de tots els mals que es poguessin interposar en la seva felicitat? En la civilització grega, els duien d’heura, una planta forta i resistent, atributs que volien associar a la unió. A l’edat mitjana els rams es feren més grans, però encara estaven lluny del romanticisme actual que els envolta, ja que aleshores les núvies els utilitzaven per fer bona olor.

7. El millor autoregal: la lluna de mel

Foto: Adobestock

Per més il·lusió que faci i més es gaudeixi, organitzar un casament és cansat. Per això el moment més esperat per qualsevol parella és el viatge de noces, el que popularment es coneix com la lluna de mel, l’oportunitat perfecta per desconnectar i compartir amb la parella.

Abans de començar a pensar en destins, dies i activitats, el més aconsellable és definir el pressupost que s’hi pot destinar i concretar quin tipus de viatge es vol fer (de relax sobre una hamaca, a trepitjar asfalt per conèixer ciutats, a descobrir paisatges i natura fent trekking, dalt d’un creuer, a destins exòtics…). Curiosament, posar-se d’acord en aquest punt no és tan senzill com sembla, així que un cop determinat és molt més fàcil avançar.

Malgrat que autoorganitzar-se un viatge és una opció, per al viatge de noces és molt aconsellable deixar-se assessorar per experts, professionals que s’encarregaran de tota l’operativa, que buscaran i presentaran diferents alternatives i rutes per aprofitar al màxim els dies, i que s’encarregaran de gestionar fins a l’últim detall. Aquesta és la millor manera de gaudir sense maldecaps d’un viatge que segur que esdevé memorable i de passar uns dies de desconnexió tenint-ho tot fet i sense haver de patir si hi ha imprevistos.

Anar amb temps, la clau
En qualsevol cas, començar a pensar i mirar on fer el viatge de noces amb temps acaba sent un estalvi. No cal fer-ho amb un any d’antelació, però calen entre sis i quatre mesos de marge. Un dels condicionants importants a tenir en compte quan s’escull destí són els dies disponibles. En general, el permís per matrimoni és de 15 dies retribuïts, però sempre és recomanable parlar-ne abans amb l’empresa per assegurar-se’n o per negociar i pactar altres condicions. Amb els dies disponibles clars es poden començar a valorar els diferents destins que la parella tingui il·lusió de conèixer.

Definir la data del viatge amb anticipació no només garanteix trobar les millors ofertes en vols i hotels, sinó que també serveix per delimitar amb més criteri els possibles llocs on anar. Cada destinació té èpoques millors i pitjors per viatjar i és important conèixer-les per no arribar i acabar decebuts per la meteorologia (per exemple, a la zona del Carib de juny a novembre és temps de pluges, al sud-est asiàtic de novembre a març hi plou i si el que es vol és fer un viatge per veure aurores boreals, s’ha de fer als mesos d’hivern).

Com s’indicava al principi, definir el destí i el tipus de viatge no és fàcil. A vegades les parelles tenen punts de vista i aspiracions diferents i cal buscar un viatge que satisfaci les dues parts. Sovint aquest terme mitjà s’aconsegueix fent viatges combinats, destinant, per exemple, uns dies intensos de descoberta de paisatges o d’aventura i uns altres de descans absolut en una platja paradisíaca.

El pressupost que es vulgui destinar a la lluna de mel serà també determinant a l’hora de decantar-se per un tipus de viatge o destí o per un altre. La recomanació dels experts és que quan es determini la quantitat de diners que es dedicarà al viatge, es compti sempre amb una assegurança de viatge que cobreixi qualsevol imprevist que pugui sorgir. Amb el pressupost clar és molt més ràpid i senzill fer un recorregut, decidir quins mitjans de transport s’utilitzaran, quants dies es dedicaran, la quantitat i el tipus d’activitats que es faran, la categoria dels hotels i el règim d’estada… D’opcions dins un mateix destí n’hi acostuma a haver per a totes les butxaques.

Sabies que…
….l’expressió lluna de mel fa referència a la nit de noces i al període posterior a les noces que els nuvis passen junts? Aquest terme es creu que prové de la civilització teutònica (Alemanya) que tenien el costum de celebrar els casaments durant les nits de lluna plena. En acabar la celebració els nuvis havien de passar tota una lluna sencera (de 28 a 30 dies) fent l’amor, menjant dolços i bevent un licor barrejat amb mel. D’aquesta manera creien que la parella s’assegurava fortuna i prosperitat durant tota la vida i és, justament, d’aquestes llunes (dies) i d’aquesta beguda dolça que es va encunyar el terme “lluna de mel”.

8. Tips per a un casament rodó

Foto: Adobestock

Organitzar un casament no és fàcil i  si es vol arribar al dia D amb energia, la il·lusió intacta i sense més nervis que els estrictament necessaris, és important començar a organitzar-lo amb temps. Per als qui esteu pensant a celebrar l’amor, aquí us deixem alguns tips que us seran molt útils per no desesperar en l’intent.

Definir el tipus d’enllaç
Hi ha tants estils de casament com de parelles. Els més autèntics i exitosos són els que deixen veure marcadament la personalitat dels i les núvies. Decidiu quin tipus de cerimònia voleu (formal, informal, urbanita, rústica, d’un sol dia, de tot un cap de setmana…). Si no sabeu per on començar, pregunteu-vos: Què no pot faltar al nostre gran dia?

La llista de convidats
És primordial fer una primera llista de convidats per determinar, aproximadament, quanta gent es preveu. Tot i que segur que no serà la llista definitiva, és un excel·lent punt de partida per decidir aspectes tan importants com la capacitat de l’espai on es vulgui fer la festa.

Fixar un pressupost
Establir un pressupost des del principi és molt important, ja que permetrà saber quant es pot gastar en total i això ajudarà a prendre moltes decisions al llarg de tot el procés d’organització.

Posar dia i hora
Hi ha parelles que tenen molt clar quan dir-se el “sí, vull” perquè volen que coincideixi amb alguna data especial, i n’hi ha moltes altres que només tenen clara l’època de l’any o el mes. En qualsevol cas, és recomanable fixar dues dates per, si la primera opció ja està ocupada, tenir una alternativa. També s’ha de procurar posar-ho fàcil als convidats i, en el cas que hagin de traslladar-se des de lluny, buscar un dia que no els suposi invertir gaires dies.

Buscar el lloc
Tenint en compte l’estil de festa que es vol fer, el nombre de convidats i el pressupost disponible, el més urgent és buscar un emplaçament per fer la celebració. Busqueu un lloc idoni que encaixi amb tots aquests paràmetres i que tingui una oferta gastronòmica que us agradi. Penseu a preguntar també per si hi ha exclusivitats en determinats serveis (música, floristeria, fotografia…).

Escollir els vestits amb tranquil·litat
S’aconsella –especialment per a elles– començar a mirar vestits entre nou i sis mesos abans del gran dia. Anar amb temps és important per poder buscar, tastar i acabar decidint amb seguretat i convicció.

Tramitar la paperassa
Per formalitzar el matrimoni cal tramitar i reunir uns quants documents (partides de naixement, certificats d’empadronament, expedient matrimonial…). Aneu amb temps i deixeu-ho fet aviat.

Les invitacions
Tres mesos abans del dia del casament les invitacions han d’estar enviades o entregades. És aconsellable que estiguin en sintonia amb l’estètica del casament i que marquin la línia gràfica de tota la resta d’elements de papereria (setting de  taula, targetons amb el nom dels convidats, minuta, targetes d’agraïment, missal o programa de la cerimònia, etc.).

Buscant l’efecte Wow!
Molts nuvis no en són conscients, però les flors i la il·luminació juguen un paper clau en el seu gran dia. És molt recomanable destinar una part del pressupost a crear espais que ajudin a recrear l’estil del casament i arrenquin un wow! dels convidats.

Que soni la música
Què seria d’un casament sense música? Les festes de després del convit són dels moments més memorables del dia, per això és important decidir quin pressupost s’hi destina. Us avancem que estan molt a l’alça les actuacions en directe…

Immortalitzar el moment
Qualsevol casament necessita ser immortalitzat, per tant, busqueu un fotògraf i/o videògraf que capturi els millors moments del dia. No us sàpiga greu invertir-hi diners i dedicar temps a mirar portafolis fins que en trobeu un del vostre estil.

 

FER UN COMENTARI