Com ja és tradició, La Fura se suma a Sant Jordi amb una edició especial que recull –o almenys aquest és l’ànim– totes les novetats editorials que s’han publicat en els darrers dotze mesos al nostre territori, fetes per autors, autores o entitats locals o bé sobre temàtiques relacionades amb el nostre àmbit de distribució.
En les pàgines que segueixen trobareu publicades breus ressenyes dels llibres que entre maig de 2023 i abril de 2024 s’han escrit al Penedès. N’hi ha, com veureu, de tots els gèneres i per a tota mena de lectors, des de contes fins a reculls fotogràfics passant per la poesia, l’assaig i la prosa. El gènere més prolífic ha estat, com acostuma a passar sempre, el de temàtica històrica.
Amb aquest recull literari ens proposem no només fer el que sabem, que és explicar i comunicar què passa al nostre entorn immediat, sinó deixar palesa la riquesa cultural que suposen totes aquestes publicacions, la majoria de les quals són en la nostra llengua. La cultura –si es consumeix– ens fa pensar, ens fa ser crítics i ens fa avançar. Us animem a consumir-ne també de proximitat.
Aquest número especial traspua Sant Jordi des de la primera fins a l’última pàgina. És l’única portada de l’any monogràfica i, com és habitual, cada any s’encarrega a un col·lectiu o autor de les comarques de l’Alt i Baix Penedès i Garraf. Enguany l’autor ha estat el dissenyador gràfic i il·lustrador Miquel Àngel Cuesta, membre alhora de l’equip de La Fura.
Es tracta d’una il·lustració que, tal com explica el seu autor, busca “personalitzar el drac i no retratar-lo com una víctima”. “És una manera de reformular la història de Sant Jordi, eliminant l’aspecte més violent, que potser ha quedat una mica caduc, i mirant de trobar punts de connexió amb la festa literària”, relata Cuesta. D’aquí que es mostri un drac humanitzat, que llegeix de forma pausada un llibre.
Per fer la il·lustració, Cuesta ha partit d’un esbós a llapis que després ha digitalitzat amb una tauleta gràfica, fent una barreja mixta amb fotografia i textures. El resultat de tot plegat és una combinació entre la llegenda de Sant Jordi i la festa del llibre que celebrem a Catalunya, amb una imatge vistosa i plena de color, molt més adaptada als temps actuals.