Dos historiadors de l’art establerts a Saragossa van localitzar, fa uns mesos, la creu processional gòtica del segle XVI –de transició al Renaixement– robada l’any 1981 de l’església de Santa Maria de Sant Martí Sarroca. La creu, de gran valor històric, va ser sostreta de l’església juntament amb dos calzes de plata, dos reliquiaris i una altra creu processional gòtica del segle XVI, a més d’arrencar la imatge del Sant Crist de marfil.

Marc Millan i Juan Carlos Calvo van topar amb la creu quan anava a ser subhastada, i gràcies al treball de recerca, van concloure que l’element pertanyia a l’església de Santa Maria del municipi penedesenc. Els historiadors van notificar la troballa a l’Ajuntament i el Bisbat i, finalment, després de 43 anys, l’església va poder recuperar la creu robada.

La creu alliberada ha quedat dipositada al Bisbat de Sant Feliu, però diumenge 5 de maig es podrà veure a Sant Martí, on es traslladarà coincidint amb els actes litúrgics i d’homenatge de la Festa de la Santa Creu. També s’aprofitarà l’ocasió per fer un acte d’agraïment a Millan i Calvo.

FER UN COMENTARI