La CUP ha explicat les propostes de la candidatura, en matèria de la “defensa del territori” de cara a les eleccions del 12-M. En aquest sentit, la formació anticapitalista aposta per protegir el sòl agrari, la petita i mitjana pagesia i per una política alimentària pròpia. Els cupaires han explicat que gran part de les dificultats que es troben avui en dia la pagesia del nostre país tenen la seva causa principal en el sistema econòmic capitalista i la globalització, i per la derivada climàtica d’aquest model, que és el canvi climàtic.

Marta Soler, integrant de la llista al Parlament de Catalunya ha denunciat que el sector de la pagesia és dominat per grans cadenes de distribució i agroindústria que “provoca baixes rendibilitats a preus per sota del preu de cost”, això ha fet que “les explotacions cada cop hagin de ser més grans i intensives per a ser viables, provocant la desaparició de les explotacions petites i mitjanes”. Segons Soler, aquest fet comporta conseqüències que es poden veure arreu del territori “abandonament agrari, pèrdua del mosaic forestal, el despoblament i l’increment del control del sector per part de grans empreses”, ha indicat.

Davant d’aquest “escenari”, la candidatura de la CUP ha defensat un futur agroecològic, menys intensificat, amb una major planificació de cultius i ús de l’aigua, “relocalitzant el consum i enfortint la sobirania alimentària”, per aquest motiu, han proposat una sèrie de canvis que implicarien protegir de manera especial el sòl agrari, tant de l’especulació com d’altres usos, així com “vetar els macroprojectes que es vulguin instal·lar en sòl agrícola”. “Al Penedès tenim alguns exemples d’aquests macroprojectes que volen trinxar el nostre territori, com són l’Agroparc a Gelida o a les línies de la MAT”, ha explicat Soler.

Sobre la pagesia en concret, els anticapitalistes creuen que cal crear una categoria de petita i mitjana pagesia i “adaptar la normativa i les càrregues burocràtiques segons les dimensions de l’explotació”. També aposten per la creació d’una distribuïdora pública que asseguri la compra de productes a preus justos, i que també faciliti la logística de la petita producció i el comerç local.

Finalment, els cupaires han manifestat que aposten per avançar cap a una política alimentària pròpia, “ens cal una política agrària que organitzi la producció en clau de país i que garanteixi la sobirania alimentària”.

FER UN COMENTARI