Enguany el festival incorpora un nou escenari a la plaça del Port i es trasllada de la tardor al 16, 17 i 18 de juny
Aquesta setmana s’ha presentat el cartell del FIMPT i s’ha fet davant la platja de Ribes Roges. L’emplaçament no ha estat casual, ja que enguany el festival incorpora un escenari central a la plaça del Port. Aquesta és només una de les novetats d’aquesta 37a edició que s’avança en el calendari i se celebrarà entre el 16 i el 18 de juny, en lloc de la tardor com s’havia fet fins ara. “El FIMPT torna prop del mar, com s’havia fet entre el 1999 i el 2003, i s’avança al mes de juny perquè la gent surti al carrer a gaudir-lo. Volem recuperar la identitat del festival, reivindicar-lo com un element propi de la ciutat, volem que sigui transversal i que en puguin gaudir tots els públics” va subratllar la regidora de Cultura, Teresa Llorens.
Per Jordi Paulí, director del festival, aquesta edició és la del “rellançament”, ja que les institucions (Ajuntament, Generalitat i Diputació) han apostat per la iniciativa i això ha fet que “ens trobem davant un festival reforçat i enfortit que torna a caminar amb decisió i pas ferm cap a la dimensió de gran festival” conclou. De fet, en un any les administracions gairebé han doblat el pressupost, passant dels 50 als 90 mil euros, cosa que ha permès portar formacions amb més catxe, com la Boban Markovic Orkestar, la brass band balcànica per excel·lència, que actuarà a l’escenari de la plaça del Port el dia 17 a la mitjanit. El cartell d’artistes internacionals el completen Monsieur Doumani i Papa Orbe y Los Turpiales.
La programació d’artistes catalans està encapçalada per Carles Belda i Sanjosex, encarregats d’inaugurar el festival amb el seu espectacle Càntut, al Teatre Principal. Hi participaran també Jordi Molina Septet, que amb la seva tenora lidera un conjunt de músics que transporten la música d’arrel a les estètiques actuals; la proposta del cantaor Pep “Botifarra” i la Spanish Brass Luur Metals, un dels quintets de música de cambra més dinàmic del panorama musical actual; i la jove formació vilanovina de música tradicional basada en els instruments de doble canya, Inxa Brass Band. La representació estatal de la música tradicional la conformaran els gallegs Radio Cos i el múisc i folklorista Eliseo Paarra, acompanyat en format quintet.
El Firasac, amb la cercavila i l’actuació enguany d’Alberto Jambrina, es faran, com és habitual, diumenge al Castell de la Geltrú.
Homenatge a Pere Tapias
El FIMPT homenatjarà el desaparegut Pere Tapias i ho farà en dos dels moments més importants del festival: la inauguració i la cloenda. Així, Carles Sanjosé i Carles Belda obriran el festival amb la seva versió del Passeig del Carme, mentre que el darrer dia, a la plaça de la Vila, l’Ajuntament i la revista Enderrok han organitzat un espectacle en què dotze artistes de l’escena catalana, la meitat vilanovins, versionaran diferents dels temes del cantautor.