La Volada del Drac de Banyeres arriba als 25 anys

0
83
Imatge d'arxiu de la Volada del Drac de Banyeres. Foto: Fran Lorenzo

Banyeres del Penedès celebra entre el 12 i el 18 de juliol la seva Festa Major, en què un dels seus actes més representatius és la Volada del Drac, que tindrà lloc el 13 de juliol a les 21.00 hores. Enguany, aquesta proposta tan singular que forma part de la Nit de Foc arriba als 25 anys, el que li dona un caràcter més especial.

El president de l’entitat, Javier Fernández, destaca que, si s’ha pogut arribar a aquesta xifra, ha estat “per l’esforç i les ganes de totes les persones que han passat per la colla durant aquest temps”. La idea, segons reconeix el vicepresident, Manolo Acosta, va sorgir “tot fent cerveses a la taula d’un bar”.

Això va ser el 1999 i, des d’aleshores, l’esdeveniment ha anat evolucionant. El 2012 es van estrenar els nous vestits i les màscares dels personatges que representen els Déus, i que són els encarregats de fer aparèixer “l’ésser perfecte, el Drac”, com recita el discurs del gran protagonista, Alcides. Fa dos anys es va introduir un espectacle previ en què un grup de bruixes fan un ritual per elaborar la sang d’Alcides, un beuratge refrescant que es reparteix entre els assistents.

Des del 2015 la Volada del Drac és patrimoni local d’Interès Festiu, Cultural i Folklòric Català, la qual cosa ha despertat la curiositat de ciutadans d’arreu de Catalunya i l’Estat. Durant aquests 25 anys només s’ha hagut de deixar de fer el 2007 per la pluja i el 2020 i el 2021 per la pandèmia. A principis dels anys 2000 es va fer la Volada a Tortosa, l’única sortida que ha fet l’entitat, ja que des que és festa de patrimoni local ja no ha sortit més.

FER UN COMENTARI