El ple de Vilanova ha aprovat de forma inicial l’estudi que avala el retorn a la gestió indirecta del servei de neteja viària, prestat amb recursos municipals a través de la Companyia d’Aigües des de fa dos anys. El punt s’ha aprovat únicament amb els vots a favor del govern municipal, mentre que tots els grups de l’oposició han demanat posposar la votació al·legant dubtes sobre l’informe.
El regidor de Serveis Urbans, Gerard Llobet, ha declinat ajornar el punt per no endarrerir el procés. Segons Llobet, la situació del servei es troba “al límit” i ha esdevingut “la primera queixa de la ciutadania i els comerços”. En aquest sentit, el govern ha recorregut a la majoria absoluta per tirar endavant aquesta votació: “Ara votem de forma inicial i tenim setmanes per reunir-nos i resoldre dubtes abans de l’aprovació definitiva”, ha dit el regidor.
Els grups de l’oposició, per la seva banda, han qüestionat que les xifres de prestació del servei de forma indirecta puguin arribar a ser 400.000 euros inferiors al cost de la gestió directa. L’estudi realitzat, de fet, preveu una despesa de 2,9 milions d’euros, mentre que el cost actual puja fins als 3,3 milions.
Per part del PP, Carlos Remacha no ha volgut posar en dubte si el servei ha de ser públic o privat, però creu que l’oposició hauria de tenir l’oportunitat de participar en aquest debat. Així mateix, des de la CUP el regidor Josep Manel Ametllé ha qüestionat “d’on surt el suposat estalvi de 400.000 euros” i ha afegit que “costa de creure que una gestió per part d’una empresa privada que només busca rendiment econòmic pugui ser més beneficiosa per la ciutat”.
En la mateixa línia, el regidor de Junts, Jaume Carnicer, ha afirmat que “quan es va fer el procés d’internalització ja sabíem que els grups de l’actual govern no hi estaven gaire d’acord”. Igualment, ha reclamat un “major consens” en un tema “prou important” com aquest. Per part de Transformem VNG, Marc Segarra ha manifestat que, tot i que el seu grup és partidari de la gestió directa, “no serem dogmàtics si els números no surten”. Igualment, Olga Arnau, d’ERC, ha demanat poder “treballar en el ball de xifres”, donada la disparitat entre l’estudi econòmic extern que va avalar la internalització el 2021 i l’actual que recomana el contrari.
La municipalització del servei de la neteja es va aprovar al ple municipal de novembre de 2021, amb un nou model gestionat directament per la Companyia Municipal d’Aigües. El setembre de 2023 el Consell d’Administració de la Companyia d’Aigües va aprovar la liquidació relativa als períodes 2022 i 2023 amb un dèficit 330.891 euros i va demanar a l’Ajuntament analitzar les causes d’aquest desequilibri i ajustar el pressupost del servei.
Segons ha conclòs l’estudi, les causes principals del dèficit van ser, per un costat, el fet que les necessitats reals de la ciutat eren majors que les que es recullen a l’encàrrec a la Companyia, i per l’altra, els augments salarials als treballadors que l’empresa gestora del servei no va incloure en l’acord de subrogació. Segons el govern municipal, el procés de retorn a gestió indirecta s’aprofitaria per redimensionar el servei a les necessitats d’una ciutat de 70.000 habitants, així com recuperar serveis que s’han deixat de prestar.