El ple de l’Ajuntament de Subirats aprova una moció per demanar a la Generalitat que sol·liciti al govern espanyol la cessió dels terrenys de l’autopista per instal·lar-hi plaques solars que, segons un estudi de la Universitat Rovira i Virgili, generarien, el 175% del consum elèctric anual del municipi

 

L’Ajuntament de Subirats instarà la Generalitat de Catalunya a iniciar els tràmits per sol·licitar al govern de l’Estat Espanyol que cedeixi els terrenys de l’AP7 amb l’objectiu d’instal·lar-hi plaques fotovoltaiques. Així ho van aprovar la majoria de grups municipals en el darrer ple celebrat el 3 de juliol. La proposta, presentada per Alternativa Subirats-CUP va comptar amb el suport d’ERC, mentre que Junts es va abstenir en considerar-la “un brindis al sol”.

La moció es basa en un estudi elaborat per geògrafs de la Universitat Rovira i Virgili el qual conclou que Subirats podria generar fins al 175% del consum elèctric anual si utilitzés els espais alterats pel pas de l’autopista per generar energia solar. “A Subirats tenim 266.000 m2 potencialment aptes per a la instal·lació de plaques fotovoltaiques. Amb aquesta gran superfície es podria generar una producció anual estimada de 32,72 GWh, que representa quasi el doble del consum elèctric mitjà anual del municipi”, subratllava el regidor Fèlix Mallofré. Amb aquesta producció, segons el regidor, “Subirats assoliria ràpidament els objectius fixats per la Llei del Canvi Climàtic de Catalunya , fent la transició al 100% a fonts renovables molt abans del 2050 i tindríem un gran excedent. És una oportunitat que no podem deixar escapar”, indicava.

Per fer realitat aquest projecte cal, primer, demanar a l’Estat Espanyol la cessió dels terrenys i, posteriorment, instal·lar-hi plaques solars. En aquest punt des d’Alternativa Subirats apunten que la Generalitat, un cop obtinguda la cessió, hauria de desenvolupar els estudis tècnics i econòmics necessaris per la instal·lació de les plaques i demana també que sigui l’administració catalana “mitjançant L’Energètica, l’empresa pública d’energia de Catalunya, la que col·labori amb els municipis afectats per l’AP7 per garantir que els projectes fotovoltaics que s’hi instal·lin siguin impulsats i estiguin participats per comunitats locals“, tal com fixa la Llei del Canvi Climàtic de Catalunya. “El primer repte és polític”, concloïa el Fèlix Mallofré.

La regidora d’Acció Climàtica, Maria Carbó, assenyalava que la voluntat de l’ajuntament és que sigui una comunitat energètica local la que acabi gestionant la instal·lació: “És urgent fer la transició cap a les energies renovables i cal fer-ho de manera justa. Això vol dir traure de les mans de les grans companyies energètiques aquest bé essencial per la vida” a la vegada que anotava que Subirats ja està treballant per impulsar una Comunitat Energètica Local.

Efecte taca d’oli
Des del govern de Subirats es fa una crida al Consell Comarcal de l’Alt Penedès perquè se sumi a aquesta iniciativa igual que els altres municipis de la comarca pels quals transcorre l’autopista. En aquest sentit, l’Ajuntament subiratenc ha aportat dades de l’estudi de la URV sobre altres municipis penedesencs, com Avinyonet del Penedès que podria generar el 38,2%, Gelida el 81,6%, la Granada el 103,6%, Sant Sadurní d’Anoia el 30,1% o Vilafranca el 40,1%.  “No és un brindis al sol ni cap quimera. És una qüestió de voluntat política i pot ser una realitat en els propers anys”, reblava la regidora Maria Carbó.

FER UN COMENTARI