Apareixen tres plànols del Vendrell del segle XIX i principis del XX

0
103
Els plànols s'han entregat a l'Arxiu Comarcal del Baix Penedès.

L’Ajuntament del Vendrell ha transferit a l’Arxiu Comarcal del Baix Penedès tres plànols cartogràfics de la vila que daten de mitjans del segle XIX i principis del segle XX. Els plànols es van trobar durant el procés de gestió i recuperació del seu fons documental que està duent a terme el consistori des del 2022.

Quan van ser localitzats, es va contactar amb la Cartoteca de Catalunya, que va valorar els plànols com a rellevants, perquè són cartografia oficial dels ajuntaments. A més, el més antic és un plànol parcel·lari del segle XIX (concretament del 1860), sobre els quals hi ha un grup de recerca específic que fa anys que en fa un inventari.

Com que estaven en un estat deficient, es va encarregar la seva restauració a una professional, per així poder-los conservar i fer-ne una posterior digitalització. Un cop en mans de l’Arxiu Comarcal, ja s’han posat a disposició de tothom a través del portal Arxius en Línia.

El més antic és una reproducció d’un plànol geomètric del terme municipal del Vendrell del 1860, realitzat per Medin Sabater Palet. La reproducció, però, és del 1910. Els altres dos, que estan datats el 1906, són un plànol de la vila del Vendrell, i un plànol de distribució de la vila amb motiu de les obres de reforma de la conducció i distribució d’aigua potable.

Els últims anys, el consistori també ha transferit a l’Arxiu altres documents rellevants, com la cartografia original del pla especial de conservació i revalorització de Sant Vicenç de Calders o fotografies aèries del 1953 i dels anys 70.

 

FER UN COMENTARI