Aquest dilluns, 29 de juliol, fa exactament 750 anys de la concessió, per part del rei Jaume I, de la carta de poblament o Carta Pobla a la Vila Nova. Es tracta d’un document reial datat del 1274, que va suposar el primer reconeixement administratiu de l’assentament que feia uns anys creixia fora de les muralles de la Geltrú. Aquest text es considera la gènesi del municipi que més tard acabaria sent Vilanova i la Geltrú.
Per tal de donar a conèixer aquest llegat, l’Ajuntament ha presentat un programa d’actes que s’allargarà fins a l’estiu de l’any vinent, amb els vilanovins Sixte Moral i Bienve Moya com a comissaris. Les activitats s’estendran a diferents espais de la ciutat per “fer arribar a tothom l’origen de la nostra identitat”, tal com han explicat durant la presentació, que va tenir lloc al Castell de La Geltrú. Bienve Moya ha recordat que “Vilanova i la Geltrú és una ciutat que té com a història fundacional una llegenda d’emancipació social”, un fet en el qual s’incidirà a través de la programació.
En aquest sentit, la primera activitat programada és l’estrena del documental Vila Nova 1274, del periodista vilanoví Jordi Carrillo. Aquest producte, que s’emetrà per Canal Blau aquest vespre, compta amb la participació de prop d’un centenar de persones, entre especialistes de diferents disciplines, actors i actrius que reprodueixen escenes històriques, i l’equip tècnic que l’ha fet possible.
Passat l’estiu, però, arribarà el gruix de propostes, com l’exposició itinerant Vila Nova 1274: una llegenda d’emancipació, que s’inaugurarà divendres 25 d’octubre al Castell de La Geltrú. A més de poder veure l’original de la Carta Pobla, l’exposició contextualitzarà de forma didàctica l’època històrica, la llegenda d’emancipació i el naixement de la població. Altres propostes són les rutes guiades a peu seguint el camí Ral o el cicle de xerrades sobre el fet històric i la llegenda de la Carta Pobla.