El Penedès, en alerta per la nova MAT

0
129
Una línia d'alta tensió. Foto: Adobestock

Vuit municipis del Baix i l’Alt Penedès presenten al·legacions a la línia de molt alta tensió

El Penedès torna a estar en alerta per la línia de Molt Alta Tensió (MAT) que podria travessar el territori, després que Forestalia presentés un nou projecte al govern espanyol. El passat 28 de juliol, el BOE va publicar el procés d’informació pública de l’estudi d’impacte ambiental, obrint un període d’al·legacions fins al 21 d’agost. Els ajuntaments afectats i altres administracions de territori es van mobilitzar per recollir al·legacions en un període tan complicat com l’estival.

Al Baix Penedès ho van fer consistoris com els de la Bisbal i Llorenç, i també associacions com Domenys Dempeus. Des d’aquesta entitat van fer una campanya porta a porta i van posar punts de recollida amb voluntaris per facilitar l’enviament telemàtic. Amb això van aconseguir que mig miler de persones entre Sant Jaume dels Domenys i Llorenç del Penedès presentessin les seves al·legacions.

En aquestes es denuncia que Forestalia hauria comès “frau de llei” en la tramitació del projecte, ja que s’hauria d’haver requerit un nou estudi d’impacte ambiental per les “modificacions substancials” que s’han fet. En lloc d’això, s’ha mantingut l’anterior estudi. També apunten que l’avaluació dels efectes ambientals s’hauria de fer “abans de l’autorització administrativa, segons la Directiva Europea 2011/92/UE”,  un aspecte que Forestalia “ha omès”.

En total, han estat vuit els municipis del Penedès que han presentat noves al·legacions al projecte, quatre del Baix Penedès (l’Arboç, la Bisbal, Llorenç i Sant Jaume dels Domenys) i quatre de l’Alt Penedès (Castellet i la Gornal, Olèrdola, Olesa de Bonesvalls i Santa Margarida i els Monjos). A la demarcació de Tarragona, 32 municipis han presentat al·legacions al projecte, mentre que a la de Barcelona han estat 5, a més de diferents consells comarcals.

A les al·legacions, els ajuntaments i els consells han apuntat que “el projecte i l’avaluació d’impacte ambiental de la promotora es revelen totalment insuficients, sense rigor tècnic ni prou coneixement del territori“. Entre d’altres, es troben afectacions “en àrees d’interès de fauna i flora, espais naturals protegits de la Xarxa Natura 2000, Cartes del Paisatge (Priorat i Penedès), sòls d’alt valor agrari, la Reserva de la Biosfera de les Terres de l’Ebre, la plana de secà de l’Alt Camp i el Parc del Foix“, han detallat.

Amb les al·legacions ja presentades, i amb el rebuig al projecte expressat per la Generalitat a l’acord entre el PSC i ERC, la pilota és ara a la teulada del govern espanyol, que hauria de pronunciar-se abans del 14 d’octubre.

FER UN COMENTARI