El camp de treball d’arqueologia que s’ha dut a terme a la vil·la de Darró ha deixat al descobert una llàntia romana datada entre el 150 dC i principis del segle III dC. Aquesta és una de les restes més destacades que s’han trobat a la vuitena edició d’aquesta activitat que es realitza anualment a Vilanova i la Geltrú.

Durant dues setmanes, un equip de 18 persones han estat excavant la que es considera la part residencial del jaciment. El director de l’excavació, Joan Garcia, ha explicat a La Fura que ha estat una campanya positiva perquè s’ha superat amb escreix el nombre de participants de les edicions anteriors i perquè “han sortit un seguit de peces molt ben conservades”. La troballa més destacada ha estat una llàntia que, segons Garcia, vindria del nord d’Àfrica i tenia la funció de fer llum. La peça, de fa uns dos mil anys, s’ha trobat pràcticament sencera.

Una de les troballes ha estat aquesta llàntia romana. / Ajuntament

A més d’aquest llumener, també s’hi hauria trobat la base d’una premsa de vi, si bé no es podrà confirmar del tot fins a la campanya que ve. “Es tracta d’una pedra rectangular, amb un cercle inscrit a l’interior. Ho hem consultat amb la Universitat de Barcelona i podria ser la base d’una premsa per fer vi”, avança el director del camp de treball.

Aquest estiu els treballs s’han tornat a centrar a l’habitació número setze d’aquest espai domèstic. En aquest punt de la vil·la romana de Darró, els arqueòlegs han obert un nou mur que els ha portat fins a una claveguera addicional que, segons indica Garcia, aniria fins al mar. Finalment, el camp de treball també ha recuperat un conjunt de ceràmiques d’Àfrica, com ara cassoles i plats.

Un cop acabada l’activitat, l’equip d’arqueòlegs i l’Ajuntament de Vilanova, que és qui impulsa el camp de treball, hauran de classificar tot aquest material arqueològic i recollir la informació en la memòria del 2024.

FER UN COMENTARI