Els edificis singulars de Vilafranca del Penedès es podran visitar de nou el cap de setmana del 28 i el 29 de setembre en la setena edició de l’Obrim Vilafranca. Es tracta d’una iniciativa que permet als ciutadans visitar algunes de les cases i edificacions més rellevants del patrimoni local, uns llocs que molts cops passen desapercebuts perquè no acostumen a estar disponibles per al públic.
En total, seran dinou els emplaçaments que es podran visitar la tarda del dissabte 28 i el matí del diumenge 29 de setembre. Enguany hi ha tres noves incorporacions, que són l’edifici modernista de Can Freixedas, seu actual del Consell Comarcal de l’Alt Penedès, el campanar de la Trinitat i la rectoria, seu de la segona parròquia de Vilafranca, i Cal Durich, una construcció entre mitgeres d’una casa característica medieval.
Se sumaran a edificis com la Casa Clascar, la Casa Berch i Galtés, Cal Figarot, la Casa Macià, l’Espai Cultural Fòrum Berger Balaguer, la Casa Salvador i Collazo, la Casa Serra i Coromines, el Centre Artístic del Penedès ‘L’Agrícol’, l’església i el claustre de Sant Francesc, la Casa de la Vila, la Sala Alfons XIII dels magatzems Torres, el Palau Baltà, el Teatre Casal, el claustre dels Trinitaris, i la Residència Mare Ràfols.
Una altra novetat és que en aquesta edició cada visita, que serà guiada, té un cost de 2 euros. La regidora de Turisme, Gemma Romeu, ha explicat que aquest és un preu “simbòlic” per evitar que hi hagi gent que “acapari” moltes reserves i després no hi vagi, una cosa que assegura que ha passat en edicions anteriors. Les reserves s’han de fer per Internet, a través de la web de Turisme Vilafranca. Per contra, les visites seran més llargues que altres anys.
En total es posaran 3.074 entrades a la venda, amb la previsió d’esgotar-les totes, com va passar l’any passat. Tots els que comprin una entrada podran gaudir d’una copa de vi o cava al Pati de la Casa Janer de Covides, el dissabte a la tarda i el diumenge al matí. Francesc Parea, del consell rector de Covides, ha remarcat que aquesta col·laboració amb l’Obrim Vilafranca es fa amb l’objectiu de promoure aquest pati com “un espai per degustar productes de proximitat, però també per acollir activitats culturals“.
Per la seva banda, Gemma Romeu ha destacat que amb aquesta iniciativa, els visitants tenen l’oportunitat de “veure què hi ha al darrer de cada casa i de cada edifici modernista” de la ciutat, una cosa que no passa en cap altre moment de l’any.