Tarragona viurà aquest cap de setmana una d’aquelles cites que ajuda a avançar el món casteller. El Concurs de Castells arriba, a més, en un moment dolç per a la gran majoria de colles participants, amb uns registres i un estat de forma prepandèmics que prometen fer viure al públic aficionat i als castellers de faixa i camisa una doble jornada inoblidable. En aquest suplement trobareu tota l’actualitat relacionada amb el 29è Concurs de Tarragona, a més d’una anàlisi de les colles penedesenques que prenen part en el que és considerat l’espectacle casteller més gran del món.

1. Castellers de Vilafranca

Torre de 9 amb folre i manilles carregada per Sant Fèlix. / ACN

Els Castellers de Vilafranca volen revalidar el títol de campions a la 29a edició del Concurs de Tarragona. Després de destronar la Vella la darrera edició, els verds volen mantenir l’hegemonia que han demostrat al llarg de dues dècades. Des de l’any 2002, els Castellers de Vilafranca han guanyat totes les edicions del concurs, excepte la del 2018. Un palmarès sense precedents que volen engegantir aquest diumenge.

Hi haurà 4 de 10

No seria pas sorprenent que els vilafranquins acabessin enduent-se el títol també aquest 2024, ja que l’actuació que tenen al cap és, punts en mà, la guanyadora. Serà la mateixa que la colla tenia programada per la diada de Sant Fèlix, i que al final no va poder ser. Això vol dir que obriran plaça amb el 3 de 10, un castell que ja han descarregat dues vegades aquesta temporada. A partir d’aquí, tenint en compte l’evolució de la diada, els verds podrien bastir el 9 de 9, el 5 de 9 amb folre, el 4 de 9 net, el 4 de 9 amb folre i agulla i, per descomptat, el 4 de 10. Un castell que, per cert, van provar fins a setens aquest diumenge, en el marc de la diada de Sant Miquel. “El 4 de 10 és un castell que, tot i haver guanyat, s’ha de portar a plaça aquest dia”, ha dit a La Fura el cap de colla dels Castellers de Vilafranca, Àngel Grau.

Si consumen l’actuació que tenen prevista, els verds faran història a la TAP. Grau, però, es mostra prudent els dies previs a la gran cita castellera: “No som favorits. Portem un programa molt ambiciós, però l’hem de fer. Guanyar passa, sobretot, per no caure”.

Però si algú té l’etiqueta de favorit, aquests són els Castellers de Vilafranca. És un fet que els verds han marcat el ritme durant tota la temporada, ensenyant els primers gamma extra a principis del mes de juny. El cap de colla creu que arriben al concurs “igual” que fa dos anys: amb castells de deu fets i amb una gamma per sota (4 de 9 amb folre i agulla, 5 de 9 amb folre, torre de 9 amb folre i manilles i pilar de 8 emmanillat) que en qualsevol moment pot treure’ls les castanyes del foc.

Colles condicionades

Enguany els castells de deu pisos tornaran a puntuar més que els nets. Aquest factor juga a favor de la colla vilafranquina, ja que mou una massa social descomunal i això els permet tenir molt treballades aquesta mena d’estructures. A nivell de tronc, de fet, el 3 de 10 i el 4 de 10 els tenen molt afinats, i aquests darrers assaigs han treballat de manera específica els peus de les dues construccions, i també el 9 de 9. Això no obstant, les dues colles de Valls també els estan assajant i, de forma més intensa, els castells nets, dels quals són especialistes. “La sensació és que serà un concurs molt complicat i que una caiguda penalitzarà moltíssim”, diu Grau.

Té tota la raó. Aquesta edició, les caigudes seran més decisives que mai perquè les colles encara no s’han recuperat de l’ensurt de Sant Fèlix. La caiguda de la Vella a finals d’agost ha frenat la dinàmica ascendent de totes les colles i ha condicionat totes les diades que han vingut després.

La pressió, un hàndicap

Des de llavors, els verds han fet molta feina per recuperar la confiança de la colla (especialment de la canalla) en poc temps. No ha de ser gens fàcil, sobretot quan tothom dona per fet que els vilafranquins guanyaran el concurs: “No guanyar seria un fracàs, però hem d’intentar aïllar-nos de la pressió de l’entorn”. Sigui com sigui, a Cal Figarot no volen sentir a parlar d’estadístiques. Estan focalitzats a assolir el seu objectiu, que no és altre que superar l’actuació que van fer fa dos anys a la TAP.

2. Nens del Vendrell

Td8f dels Nens.

Des del 2016, els Nens del Vendrell no formaven part del selecte grup on hi ha les millors dotze colles, les que competeixen el diumenge. Aquest era un dels objectius que la nova junta directiva que va entrar el passat desembre es va fixar, i que s’ha acomplert gràcies a una temporada molt remarcable, en la qual els Nens han estat capaços de descarregar fins a tres construccions superiors al 4 de 8.

La tripleta formada pel 7 de 8, el 3 de 8 i la torre de 8 amb folre marca, per ara, el sostre de l’actual temporada. Però a la Tarraco Arena (TAP), els Nens volen apujar el llistó i portar a plaça el 4 de 9 amb folre, una construcció que han estat treballant intensament als assajos i per la qual van fer una prova fins a sisens a la diada de principis de setembre de la Bisbal del Penedès.

Per tenir èxit amb aquest castell, la colla és conscient que necessita involucrar el màxim nombre de persones possible. Per aquest motiu han fet un bon grapat d’assajos especials i actes previs per aconseguir que la massa de castellers sigui molt elevada a la Tàrraco Arena. Els Nens, de fet, ofereixen gratuïtament el desplaçament d’anada i tornada en bus i l’entrada a la TAP amb la colla. Els altres dos castells que completarien l’actuació serien el 7 de 8 i el 3 de 8.

El cap de colla dels Nens, Kevin Prados, apunta a La Fura que per ara totes les opcions estan obertes. “Estem treballant bé amb el 4 de 9 amb folre i té possibilitats d’anar a plaça, però si al final no arribem, el podríem fer per la Fira o l’any vinent”. Prados assegura que l’ambient abans de la gran cita tarragonina és “molt positiu”. “Tothom té moltes ganes i ara ens toca gaudir d’aquest moment i continuar madurant al costat de les altres colles”, afegeix.

A l’últim concurs de castells, el del 2022, els Nens van participar a la jornada de dissabte, amb el màxim objectiu de fer el 4 de 8, una construcció que aquell any encara no havien fet i que van assolir finalment a la TAP. Enguany, aquest castell ja l’han completat més d’una dotzena de vegades, certificant que es troben en un moment molt dolç. La cirereta a una temporada excepcional arribarà amb el concurs d’aquest diumenge, i amb la diada de la Fira de Santa Teresa, just una setmana després.

3. Xicots de Vilafranca

Torre de 7.

Els Xicots de Vilafranca arriben dissabte a la Tarraco Arena amb un objectiu clar: fer la tripleta de 8, és a dir, el 3 i 4 de 8 i la torre de 7. Malgrat que la temporada no ha anat com esperaven, amb una festa major de Vilafranca en la qual no van poder descarregar els castells que s’havien plantejat inicialment, els de la camisa vermella mantenen intactes la il·lusió i el programa que van fixar-se a principis de temporada per a aquest concurs, i es mostren optimistes veient el nombre de camises que han sumat i el nivell dels darrers assaigs.

“Volem portar la clàssica de vuit. L’ordre encara no l’hem decidit i estem treballant per dibuixar l’estratègia per fer el millor concurs possible, però els tres castells els portem en cartera”, anuncia la cap de colla, Tamara González. A banda de la tripleta, els Xicots diuen portar preparats altres castells com el 5 de 7, el 7 de 7 i altres de set i mig: “La colla està preparada per assumir les cinc rondes de castells i treballem per fer-ho”, conclou González.

Recursos diferents

Els dos últims concursos no van anar com s’esperaven els de la colla vilafranquina. De fet, el 2022 van desmuntar dues vegades el 4 de 8. Ara, amb gairebé el doble de camises i samarretes a plaça (hi aniran amb 300 persones), esperen poder deixar enrere aquesta dinàmica. “La gent està molt il·lusionada, els assajos estan anant molt bé i això ens fa pensar que farem un bon paper al concurs. Esperem poder superar la problemàtica que ens hem trobat aquesta temporada en què a la plaça no s’ha vist la feina dels assajos”, diu la cap de colla. I és que, efectivament, als Xicots enguany en més d’una actuació els ha costat completar el programa plantejat, tot i portar els castells ben treballats. A causa de la caiguda per la festa major de Vilafranca, els de la camisa vermella han hagut de fer canvis al tronc, un aspecte que no preocupa en excés a la seva cap de colla, que recorda que han treballat des de principi de temporada per tenir recursos per a la majoria de les posicions: “Aquest any hem tingut prou gent per anar creant recursos i recanvis. Ara mateix, si decidim fer el 9 de 7 amb tres enxanetes, tenim recursos per fer tres poms de dalt. Això pels Xicots és una molt bona notícia. La veritat és que a nivell intern estem en un dels moments més dolços de les últimes temporades, malgrat que després a plaça costi de veure”, diu la cap de colla.

Tamara González és cap de colla des de fa dos anys. Ella, com la resta de la tècnica, des de l’inici del projecte tenia clar que caldria temps i molta feina per reconstruir la colla després de la covid i d’algunes temporades dures: “arribem al concurs amb la gent tranquil·la. Els hem explicat moltes vegades que això és un procés llarg i que hem d’estar al peu del canó fins al final. La il·lusió hi és i la gent, també”. Justament, l’augment de camises és, per la cap de colla, un dels aspectes més positius d’aquestes darreres dues temporades. Mostra d’això són les gairebé setanta camises que enguany s’estrenaran al concurs i a les quals se sumaran pràcticament 150 samarretes més. Una xifra que supera les expectatives inicials i que farà que la taca vermella de dissabte sobre la Tarraco Arena sigui la més nombrosa en anys, només superada el 2016, l’any en què van guanyar a la jornada de dissabte del concurs amb un 2 de 8 amb folre descarregat i el 3 de 9 amb folre i el 5 de 8 carregats.

4. Bordegassos de Vilanova

4 de 8.

Els Bordegassos de Vilanova tenen entre cella i cella el 4 de 8. Tot feia pensar que aquesta temporada els de la camisa groc-terròs passejarien el carro gros a diverses places, però la realitat és que se’ls ha entravessat i només l’han pogut descarregar un cop, in extremis, abans de la gran cita. És per això que la colla vilanovina té el 5 d’octubre marcat en vermell al calendari. Volen tancar la temporada de la millor manera possible: bastint el tan lluitat 4 de 8 a la jornada de dissabte del Concurs de Tarragona.

Fa dos anys, els Bordegassos van fer a la TAP el 7 de 7, la torre de 7 i el 5 de 7. Aquest darrer castell era, en aquell moment, el sostre dels de Vilanova. Però des d’aleshores han fet un pas endavant, fent una renovació més que considerable de la seva alineació titular, que els ha de portar a superar amb escreix l’actuació del 2022.

Objectiu 4 de 8

Com dèiem, l’objectiu dels groc-terròs és descarregar per segona vegada el 4 de 8 aquesta temporada. Un castell que, abans de la pandèmia, els vilanovins ens tenien acostumats a veure’l molt sovint, de la mà del 3 de 8. Però com a totes les colles, el coronavirus va frenar la seva trajectòria i no va ser fins a l’any passat que el van tornar a assajar. Aquest curs ho han estat fent de forma molt més intensa, convençuts que el podien recuperar, cinc anys després. Efectivament, els Bordegassos de Vilanova han descarregat el carro gros aquest dissabte a Sitges, en una actuació històrica per a la colla, on també van fer el 5 de 7 i el 7 de 7. Una diada que també ha servit per treure pressió a la colla abans del Concurs. Perquè carregar-lo ja ho havien fet, un cop, aquest any. Va ser al juny, a Cubelles, però a la sortida de la canalla el castell va cedir. Una caiguda un pèl lletja que va crear molts dubtes a la colla. Tant és així que, unes setmanes després, per la seva festa major, els de Vilanova van deixar el 4 de 8 en dos intents desmuntats. A partir d’aquell moment, la tècnica ha fet molta feina per recuperar la confiança de la colla i han anat fent canvis a tots els pisos fins que han trobat la tecla.

A Sitges sembla que tots els dubtes es van esvair. Els Bordegassos volen mantenir-se aquest dissabte al Concurs i demostrar que tota la feina feta no ha estat en va. Més enllà del 4 de 8, els vilanovins també porten al seu programa el 9 de 7. El van estrenar aquesta temporada a la diada de les Neus, després de descarregar-lo per última vegada l’any 2017. I ara volen tornar a fer-lo a la TAP. Pel cap de colla dels Bordegassos, Mario Marco, el 9 de 7 és un castell de “pedrera”, d’aquells que “dona vida” a la colla. Alhora, és un castell que necessita moltes camises, i per això només el poden portar en ocasions especials: “Sovintegem les cent camises i per fer aquest tipus de construccions en necessitem unes 150”. Dissabte, a la TAP, n’esperen moltes més.

El tercer castell serà el 5 de 7 o el 7 de 7, o tots dos. Dependrà de l’estratègia que la tècnica consideri més oportuna, si bé tenen clar que “anem a fer el nostre concurs”. Això no obstant, la colla està motivadíssima i a Can Pinyana es respira ambient de concurs. No n’hi ha per menys. És la darrera bala que els de Vilanova tenen a la recambra per posar la cirereta a una temporada que ha anat de menys a més.

Afermar els vuit pisos

Passi el que passi dissabte, el projecte dels Bordegassos té la vista posada en la temporada que ve, que és quan la colla es vol consolidar en els castells bàsics de vuit. De fet, ja han començat a fer proves de la torre i del tres, que l’han col·locat fins a quints.

5. Bous de la Bisbal

4 de 7.

La Colla Castellera de La Bisbal del Penedès ha tancat la seva segona participació en el concurs de castells amb la sensació de no haver demostrat tot el seu potencial. Els Bous arribaven a Torredembarra amb la intenció de bastir-hi els millors castells del seu historial: el 3 de 7, el 4 de 7 i el pilar de 5. Fins i tot era una de les colles candidates a lluitar per la torre de 7, que havien provat en els darrers assajos. Però els de la camisa carbassa només van poder cobrir l’expedient amb el 3 i el 4 de 7 després de dos intents desmuntats, la qual cosa deixa tocats els ànims de la colla.

Els Bous de la Bisbal es van classificar per a la jornada de Torredembarra per la renúncia d’una altra colla. Volien portar el bo i millor del seu programa, però l’actuació se’ls va tòrcer de bon principi. Començaven amb un intent desmuntat del 3 de 7 pels dubtes de l’enxaneta, que no ho va veure del tot clar i no va voler pujar. A segona ronda, però, sí que se l’anotaven.

A tercera ronda la història es va tornar a repetir amb el 4 de 7. El castell va quedar en intent desmuntat perquè la canalla arrossegava els mateixos nervis que van impedir coronar el tres a primera ronda. A quarta ronda sí que el van descarregar.

Res del que va passar estava previst als plans dels bisbalencs. Per això van decidir fer servir la cinquena ronda i provar el 4 de 7 amb l’agulla. Un castell que, descarregat, hagués relativitzat l’actuació dels bisbalencs. Tampoc no va poder ser, i el quatre amb l’agulla va quedar en intent desmuntat, col·locant els Bous a la cua de la classificació amb 565 punts, lluny dels 945 que va assolir la Colla Castellera d’Esquerra Eixample i dels 1.055 dels Castellers de Badalona i del Poble Sec.

Mitja taula pels Castellers de Caldes (1.070), els Castellers d’Altafulla (1.160) i els Castellers de la Sagrada Família (1.200), i triple empat per la tercera posició de la Colla Castellera de Figueres, els Castellers de Sarrià i la Colla Castellera de l’Alt Maresme, amb 1.200 punts. Els Castellers de Castelldefels, segons, i els Nois de la Torre, que van revalidar el títol, es tancava la primera de les tres jornades del Concurs de Castells.

Lluny de l’estrena

Fa dos anys, la Colla Castellera de la Bisbal va rubricar una actuació excel·lent, tenint en compte que s’estrenaven a l’edició del concurset. Van descarregar el 3 de 7, el 4 de 7 i el pilar de 5, exactament el mateix programa que els de la camisa carbassa volien executar aquest 2024. Aleshores no hi va haver cap ensurt i la colla es va atrevir, fins i tot, a fer el seu primer intent de 5 de 7. El triplet de castells van certificar la novena posició dels Bous.

FER UN COMENTARI