Sobreviuen tretze corriols camanegre nascuts a la platja de Ribes Roges de Vilanova

0
52
Mare de corriol camanegre amb el seu poll a la platja de Ribes Roges. / APMA

Sembla que el corriol camanegre ha trobat “el seu hàbitat perfecte” a la platja de Ribes Roges de Vilanova i la Geltrú. Aquesta temporada, aquest punt de la costa vilanovina ha vist com tretze exemplars d’aquesta espècie han arribat a l’edat adulta. Unes xifres “molt positives”, tenint en compte que a la resta de platges del litoral penedesenc no s’ha superat la desena de polls volanders.

Des de l’espai renaturalitzat de la desembocadura del Torrent de Sant Joan, la regidora de Medi Ambient de l’Ajuntament de Vilanova, Iolanda Sánchez, ha fet balanç de la temporada del corriol camanegre. La regidora treu pit de les dades registrades aquest 2024 “perquè som capdavanters”, però sobretot perquè “s’ha aconseguit mantenir l’índex de supervivència d’aquesta espècie altament protegida a escala europea”. En total, aquesta temporada s’han detectat set parelles de corriols camanegre, que han fet setze postes amb més de quaranta ous. D’aquests, tretze han aconseguit sobreviure als primers trenta dies de vida. A Vilanova, el seguiment del corriol camanegre es fa de forma col·laborativa entre l’acció municipal i l’associació La Foixarda.

Les xifres de Vilanova i la Geltrú són molt semblants a les registrades al conjunt de les platges del litoral del Penedès. Segons dades del Gepec (Grup d’Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans), que és l’encarregat de fer el seguiment d’aquest ocell a Calafell, Cunit i Cubelles, aquesta temporada s’han identificat una desena d’exemplars volanders. A Calafell n’han sobreviscut sis, a Cunit cap i a Cubelles, quatre.

Retirada de la bardana

Un cop acabada la temporada, l’Ajuntament de Vilanova ha començat a preparar les platges per a la següent. Aquest mateix matí, operaris municipals treballaven a Ribes Roges per fer el tractament i retirada de la bardana, una planta invasora que dificulta la nidificació del corriol camanegre. La seva retirada s’està fent de forma manual per evitar, expliquen des del Consistori, que les llavors no quedin a la platja i es tornin a reproduir. “Aquesta planta ha buscat estratègies per mantenir-se a la platja, però serem intensos per eliminar-la”, ha dit Iolanda Sánchez.

FER UN COMENTARI