L’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú i la FAC (Federació d’Associacions pel Carnaval) han pactat una rebaixa del preu de l’ecocaramel, els caramels ecològics estrenats el 2019 per fer més sostenible la celebració de les Comparses. Tot i que la implantació de l’ecocaramel està regulada amb una ordenança que teòricament obliga a utilitzar només aquest dolç al carnaval, el cert és que el preu de venda n’ha frenat la seva implantació. L’últim any, per exemple, de mitjana el quilo valia 5,50 euros mentre els caramels convencionals en costaven 3,5. El motiu principal són els embolcalls, que són més cars perquè són biodegradables. Ara l’Ajuntament destinarà 24.000 euros per reduir la diferència i equiparar el preu de venda.
El govern i la FAC han presentat aquest dilluns l’acord per subvencionar la producció d’ecocaramels, de manera que es reprèn l’històric propòsit que aquests dolços sostenibles siguin d’ús majoritari a les Comparses. Tant el consistori com els organitzadors de la festa recorden que cada any s’estima que el diumenge de carnaval es llencen cent tones de caramels arreu de la ciutat. La majoria de dolços embolcallats van a parar al clavagueram, i es calcula que cada quilo de caramels comporta l’arribada al mar de 23 grams de microplàstics.
Els responsables del Carnaval han celebrat poder arribar a un acord amb l’únic proveïdor d’ecocaramel per abaixar un 36% el preu i situar-lo al mateix nivell que els dolços convencionals: 3,5 euros. El pacte amb el proveïdor és que el preu quedarà congelat almenys durant tres anys.
Així s’espera que creixi l’aposta de totes les entitats per un dolç més sostenible, tant pel material amb què va embolcallat com per la impressió, ja que conté un 50% menys de tinta respecte els caramels utilitzats tradicionalment. De fet, per al 2025 també s’implanta una nova imatge de colors basada en el mosaic de la plaça de la Vila de Vilanova. Per al proper Carnaval està previst que es posin a la venda 70 tones d’ecocaramel.