El penedesenc Narcís Pallarès és un dels autors del llibre “El gran joc”, que analitza la relació entre futbol i geopolítica
El gran joc. Una anàlisi geopolítica del futbol contemporani és el títol del llibre que ha publicat recentment l’editorial Altamarea en català i castellà, i que ha estat escrit a sis mans pel penedesenc Narcís Pallarès-Domènech i els italians Alessio Postiglione i Valerio Mancini. Es tracta d’un volum ampliat i actualitzat del llibre publicat originalment en italià el 2021, i que va rebre un premi del Comitè Olímpic Nacional Italià.
El llibre ofereix una visió diferent de l’esport Rei, analitzant la manera com “els estats i les grans potències fan servir el futbol pels seus interessos estratègics“. Com a exemple d’això es repassen aspectes com l’impacte econòmic que té aquest esport a tot el món, les relacions que s’estableixen entre diferents nacions a través del futbol o l’interès dels països emergents per organitzar competicions d’alt nivell, com ara els Mundials, amb sonats casos de corrupció inclosos.
Tal com explica el mateix Pallarès a La Fura, la intenció de l’obra ha estat “fer un llibre divulgatiu, però ben estructurat, a mig camí entre l’àmbit acadèmic i el periodístic”. Nascut a Sant Jaume dels Domenys, Pallarès viu des del 2015 a Roma, on treballa com a responsable de Relacions Externes i Institucionals a la Delegació de la Generalitat a Itàlia. Llicenciat en Ciències Polítiques, el penedesenc és un especialista en geopolítica i seguretat global, així com un gran apassionat del futbol.
Unint aquests dos camps va sorgir la idea de fer un treball que resseguís les relacions entre els països a través d’un esport tan global com el futbol. Per impulsar-lo, va sumar esforços amb el periodista italià i professor de màrqueting polític Alessio Postiglione i amb el politòleg expert en relacions internacionals Valerio Mancini. La primera edició va tenir certa notorietat a Itàlia, el que els va dur a fer una segona edició ampliada poc després, en la qual van incloure el projecte de la Superlliga europea o el cas del Qatargate.
Per a l’edició en català i castellà, Pallarès (que també s’ha encarregat de la traducció) ha volgut introduir una visió més “catalanocèntrica”, així com un capítol on s’analitza el fitxatge de Messi per l’Inter de Miami. Fitxatge que, segons explica, no va ser gens fortuït i tenia uns interessos polítics molt clars al darrere. El penedesenc també remarca la importància d’haver pogut fer una edició en català d’aquest llibre, ja que el de la geopolítica és un àmbit “on hi ha un buit”.