El Most, festival internacional de cinema del vi torna a Vilafranca amb més d’una setantena d’activitats

0
157
Serà del 7 al 17 de novembre i coincidirà amb la inauguració del nou Vinseum. Foto: La Fura.

La 13a edició del Most – Festival Internacional del Cinema del Vi, donarà el tret de sortida el pròxim 7 de novembre amb el “doble repte” que suposa la coincidència de la inauguració del festival amb l’estrena del nou Vinseum, una de les seus principals del festival i coorganitzadors del certamen, juntament amb Cineclub Vilafranca. En aquest sentit, el codirector Xavier Fornós confia en el fet que la inauguració i el festival s’alimentaran mútuament.

El detonant del Most serà l’estrena a Catalunya de “Polvo serán”, de Carlos Marquès-Marcet, en una gala al cinema Kubrick de Vilafranca on assistirà el mateix cineasta, poques setmanes després d’haver guanyat l’Espiga de Plata al Festival Seminci de Valladolid, que marcarà enguany una secció Gran Reserva que la direcció del Most celebra com a “oportunitat exclusiva de descobrir grans títols de ressò internacional, avalats pels millors festivals”. A banda del film de Marqués-Marcet, la secció ha programat fins a cinc títols més al costat d’una àmplia selecció de films directament relacionats amb el món vinícola, articulats a través de la secció Collita.

Al llarg dels deu dies de festival es podran veure 47 treballs procedents d’una desena de països. Entre les temàtiques destaca la producció de vi en zones de conflicte armat, l’interès dels joves per elaborar vins amb mínima intervenció, l’emergència climàtica o bé històries de superació, com un documental sobre Carlos Esteva, fundador de Can Ràfols dels Caus.

Pel que fa a la secció de curtmetratges Brot, els directors del Most ha destacat l’allau de propostes interessades a participar, amb un total de 400 títols rebuts, dels quals se n’han seleccionat 21. Entre els finalistes, hi ha nombroses obres de cineastes emergents però també de noms consolidats, com Neus Ballús.

Els films es combinaran amb 55 activitats a vuit municipis penedesencs, entre les quals destaquen cinc tastos singulars que giraran entorn els xampanys francesos, la recuperació de varietats oblidades, els vins argentins i els vins xinesos.

Premis Honorífics

Els dos noms destacats del Most d’enguany són l’elaborador de vi argentí Matías Michelini i el productor de cinema Tono Folguera, que rebran els Premis Honorífics. Folguera rebrà el guardó a la gala inaugural del 7 de novembre i ha estat definit pel codirector del festival, Xavier Fornós, com el primer “productor per excel·lència” de la filmografia catalana, ja que la seva signatura està marcant l’èxit de ‘Polvo serán‘, però també ha triomfat amb títols com ‘Alcarràs’.

En el cas de Michelini, serà homenatjat a la gala de cloenda, el dia 17, coincidint amb la sessió dedicada a Mendoza, regió convidada d’enguany. La direcció ha ressaltat que l’enòleg argentí és responsable d’un dels cellers a l’avantguarda dels vins de tot el continent llatinoamericà. Durant la gala es projectarà el documental “El camino de la uvaLos Michelini.

El millor museu del vi d’Europa

En el marc de la presentació del Most, la regidora de cultura de l’Ajuntament de Vilafranca, Àngels Dalmau, ha anunciat que el Vinseum ha rebut el premi a Millor Museu del Vi d’Europa 2024, atorgat per la xarxa de propostes enoturístiques Inter Vitis. Un guardó que serà entregat a la gala de cloenda del festival cinematogràfic.

FER UN COMENTARI