L’Associació de Veïns de Cal Farines, a Castellví de la Marca, ha denunciat aquest dimarts una suposada persecució institucional arran d’un procediment penal obert en contra de l’Ajuntament, la Generalitat i la propietat de dues granges d’engreix de bovins, “Maset del Boví” i “Maset del Bolet”. Segons la presidenta de l’associació, Lídia Campos, aquestes granges han contaminat els pous del barri i la propietat ha rebut potencials tractes de favor de les dues administracions.
Campos ha assegurat que aquesta situació ha provocat suposades coaccions institucionals, la darrera de les quals ha estat la tramitació d’un expedient de disciplina per part del departament de Territori que pretén enderrocar Cal Muní, una edificació auxiliar propietat de la presidenta, protegida pel catàleg de masies i una multa de 114.000 euros. En aquest aspecte, Lídia Campos i l’historiador Josep Bosch han presentat documentació que ho avala, però l’Ajuntament ha desestimat la modificació del catàleg de masies, creuen, “per tal d’evitar manifestar-se amb relació a la condició de masia i d’haver de respondre a irregularitats detectades”, ha indicat Campos, com per exemple, “la d’incloure en el catàleg com a masia l’edificació de l’industrial ramader sense que ho hagi demanat en el mateix expedient”, ha afegit. A aquest escenari, s’hi suma que l’Agència Catalana de l’Aigua va intentar sancionar amb una multa de 16.000 euros a la presidenta per accions que “eren responsabilitat de l’industrial”, però quan ho va demostrar, l’acusat “va quedar impune”.
En l’actualitat s’han dictat 17 resolucions judicials que arriben a la conclusió que la llicència ambiental del Maset del Boví i l’autorització ambiental de la societat agrària de transformació de Maset del Bolet eren “nul·les de ple dret”, fins i tot la darrera qualificada pel Tribunal Superior de Justícia com a activitat il·legal i clandestina, actualment clausurada. A més, Campos, ha afirmat que el femer de 2.300 m² té una ordre d’enderroc no executada. Una situació que es resoldrà els dies 24, 25 i 26 de novembre a l’Audiència de Barcelona en un judici penal amb la cúpula de l’ajuntament del moment i alts càrrecs del Govern, com ara el director general d’Urbanisme, asseguts al banc dels acusats.
Una sèrie de defectes al catàleg de masies
Per la seva banda, l’Ajuntament de Castellví ha explicat en un comunicat que va desestimar l’expedient referent a la modificació del catàleg de Masies i Cases Rurals del Pla d’Ordenació Urbanística a causa d’una sèrie defectes que donaven lloc a un procediment nul de ple dret, és a dir, a la invalidesa de l’acte administratiu. Concretament, van detectar que “no es complia amb els requisits legals” establerts per la Llei d’Avaluació Ambiental, així com amb els criteris tècnics necessaris “per garantir una correcta valoració de les construccions afectades”.
Segons apunten des del consistori, l’objectiu original d’aquesta modificació era actualitzar la relació construccions en sòl no urbanitzable “amb la intenció de promoure l’economia local i conservar els valors patrimonials i culturals de la nostra comarca”, manifesten. Malgrat això, davant les incongruències detectades, van decidir desistir del projecte. Entre els errors destaquen dades cadastrals incorrectes, direccions errònies, informació inexacta sobre l’estat actual de les masies i els usos reals de les edificacions i la inclusió no prevista d’una masia. Davant aquesta circumstància, l’Ajuntament assenyala que va considerar que era necessari realitzar una revisió completa del document “per garantir la seva validesa i eficàcia”.