La presa del Foix, alliberant aigua.

Les pluges dels darrers dies han fet que l’embassament de Foix arribi al màxim de la seva capacitat. L’aigua, però, segueix contaminada i només es pot fer servir per regar alguns camps de cultiu. És per això que els experts han demanat alliberar més aigua del pantà i mantenir el cabal al llarg de riu. Una mesura que, segons indiquen, podria “restaurar l’ecosistema”.

“És el moment de plantejar-se un cabal del riu més constant del que hi ha ara, que és testimonial”, ha apuntat a La Fura Aron Marcos, que és qui s’encarrega de gestionar l’espai de la desembocadura del riu Foix. A l’espera d’un informe que ho avali, Marcos augura que l’estat de l’aigua del pantà no és de bona qualitat. “Tot i que les pluges han reomplert el pantà, les males olors són un indicador que l’aigua encara està contaminada”, diu Marcos, que recorda que l’embassament de Foix “és un dels més contaminats d’Europa”.

És per això que proposa controlar el cabal ambiental segons les probabilitats de pluja. “Si el pantà està ple i es preveu que encara plogui més, per què no deixem anar més aigua?”, es pregunta. Tot i que no és d’una qualitat òptima, Marcos assegura que l’aigua no tindria cap afectació sobre l’ecosistema, ja que es tracta d’una “contaminació orgànica” i “el riu té una gran capacitat de filtratge i depuració”. “És millor que baixi aigua bruta a que no baixi res”, sentència.

On sí que pot tenir més afectació és a la desembocadura, un espai en recuperació des de l’any 2018, però molt perjudicat pels vessaments d’aigües fecals que s’hi produeixen quan hi ha forts episodis de pluja. “El mal dimensionament de la xarxa fa que el clavegueram col·lapsi quan plou, abocant al riu aigües pluvials amb uns quants sòlids”, lamenta. Això no obstant, les actuacions de recuperació que s’han fet en els darrers anys han millorat la capacitat de depuració de l’espai. “Les darreres proves fisicoquímiques demostren que, després d’un vessament d’aquestes característiques, la desembocadura es recupera en un període de tres mesos”, celebra Marcos.

Feia tres anys que el pantà de Foix no arribava al cent per cent de la seva capacitat, fins al punt d’alliberar aigua pel sobreeixidor. En moments puntuals s’han arribat a superar els 15 m3/s a la sortida de l’embassament, segons l’Agència Catalana de l’Aigua.

FER UN COMENTARI