El Festival En Veu Alta no es farà més, ni al Penedès ni al Priorat. Així ho ha anunciat la seva directora, Jordina Biosca, que ha explicat que malgrat venir d’un any molt dolç en el qual s’han batut rècords d’assistència i programació, el festival no tindrà continuïtat, ja que la seva organització cada vegada és més complexa i resulta difícil de sostenir per un equip que combina aquesta feina amb d’altres: “L’EVA no és el modus vivendi per a cap dels que l’organitzem, és un complement. Jo m’estimo la narració oral i em sembla que en aquests moments he de sostenir la narrativa des d’un altre punt, perquè el festival en tots aquests anys s’ha fet ja molt gran. L’EVA no s’acaba ni per manca de finançament, ni per esgotament, ni per malentesos, al contrari, és una sort haver pogut treballar tants anys amb la qualitat humana que ho hem fet nosaltres” ha indicat.

La valoració que Biosca fa d’aquests vint anys d’EVA és positiva i subratlla l’empremta i petjada cultural que al llarg de dues dècades el festival ha deixat al territori penedesenc: “Ha estat una feina difícil perquè ningú esperava que la narració en veu alta pogués fer-se un lloc, però gràcies a la implicació de les persones que hem anat coneixent edició rere edició, hem aconseguit tenir, sostenir i mantenir”. No obstant això, la directora del festival tanca aquesta etapa lamentant que la narració oral no hagi pogut fer eclosió les últimes dues dècades: “La tradició oral encara està a les beceroles, fa vint anys que hi batallem i encara no es contempla com a una art escènica”.

Al llarg d’aquests vint anys l’EVA ha arribat a 44 municipis del Penedès i ha programat 1.345 espectacles, molts d’ells en espais totalment inèdits: “La nostra filosofia ha estat sempre apostar per la proximitat i hem estat bastant pioners apostant per espais on mai s’hi havien fet espectacles i per gent que tot just començava i que amb els anys han esdevingut molt coneguts”. En aquest sentit, entre totes les edicions el festival ha sumat un total de 1.100 artistes.

El festival EVA s’acomiada, però es mantindran algunes de les iniciatives que amb els anys han anat brotant al seu voltant. Així doncs, la proposta de portar espectacles de glosa, romanços, cançó popular i narrativa a les aules dels centres escolars, l’Evaludens, es mantindrà. També seguirà viu l’EVA354, el projecte de voluntariat lector en veu alta, i els Telèfons de l’EVA que permeten escoltar històries només despenjant l’auricular. A més, s’està treballant en l’edició d’un llibre que recollirà els 20 anys d’història del festival al Penedès i els 15 al Pradell de la Teixeta i que es preveu presentar el juny del 2025.  Finalment, per aprofitar i canalitzar tot el coneixement i experiència acumulat al llarg dels anys, les organitzadores del festival oferiran un servei d’assessorament als municipis que vulguin apostar per la narrativa.

L’EVA deixarà un buit en l’escena cultural del Penedès. Jordina Biosca comenta que li agradaria que algú agafés el relleu inventant algun altre festival, alhora que, es lamenta del poc suport rebut per part d’algunes administracions: “L’EVA no es pot mesurar per assistències ni per resultats a curt termini. Soc absolutament crítica amb els grans festivals que arriben al territori amb el suport d’una milionada de diners públics. És mediocre voler buscar el resultat de portes enfora” ha conclòs.

FER UN COMENTARI