Recuperar i dignificar la història del barri de Sant Joan de Vilanova i la Geltrú. Aquest és l’objectiu de l’exposició Sant Joan, l’orgull d’un barri de classe treballadora, que s’inaugura aquest dimecres a la tarda a la biblioteca Armand Cardona. La mostra, que és itinerant, es podrà veure fins al 8 de gener a la biblioteca municipal.

Amb aquesta exposició –i amb totes les activitats que s’han organitzat al voltant de la història d’aquesta barriada–, l’Ajuntament de Vilanova s’ha proposat “descentralitzar la cultura” i transmetre “l’orgull” d’un barri que, gràcies a la lluita veïnal, ha esdevingut “un dels nuclis més importants de la ciutat”.

La periodista vilanovina, Magda Bandera, que alhora és la comissària de l’exposició, ha explicat a La Fura que la mostra se centra en la història més incipient del barri de Sant Joan. A través de diversos plafons i fotografies de l’època, Bandera recull la història d’un barri que va començar a construir-se el 1957, quan l’organisme Obra Sindical del Hogar va promoure la construcció dels blocs 21 de enero en aquest punt de la ciutat. Aquest edifici va allotjar famílies nouvingudes d’altres parts d’Espanya que “venien de passar-les magres”. Eren majoritàriament andalusos, extremenys i murcians.

Durant dues dècades, Sant Joan va ser un barri suburbial als afores de Vilanova. “Tot i ser un barri on vivia molta gent, els carrers van trigar molts anys a asfaltar-se, quedant aïllat del centre”, explica Bandera, que recorda jugar-hi amb les seves cosines. A partir del 1976, el barri es va anar consolidant amb una sèrie d’edificis i carrers, un nou eixample i la creació de l’Associació de Veïns de Sant Joan, la primera de la ciutat. “La lluita veïnal va permetre que el barri comencés a créixer en tots els sentits”, afegeix la comissària.

Per a Bandera, aquesta exposició és “un exercici per fer un retrobament”. Segons la periodista, el barri encara manté la seva essència i, si bé són altres famílies les que hi viuen, “les històries són les mateixes”. “Com a comissària, m’agrada recordar una història que, en el fons, és també la meva perquè soc filla de la immigració”, diu la periodista, que també adverteix de com l’extrema dreta està amenaçant la convivència de barris com el de Sant Joan “amb promeses absurdes”.

L’exposició Sant Joan, l’orgull d’un barri de classe treballadora es pot visitar fins al 8 de gener a la biblioteca Armand Cardona. Després girarà pel Centre Cívic de Sant Joan (9 al 23 de gener), per l’Institut Manuel de Cabanyes (27 de gener al 13 de febrer) i per l’Institut Dolors Mallafrè i Ros (17 de febrer al 6 de març). En paral·lel, l’Arc Cultural ha organitzat una visita guiada el 15 de desembre per conèixer la història del barri.

Mural artístic

Des de dimecres els blocs més emblemàtics del barri de Sant Joan llueixen un mural artístic amb què es vol recuperar la memòria històrica i les arrels migratòries que han conformat el teixit social de Vilanova. Slim Safont, que és l’artista que ha pintat el mural, ha representat l’Ainhoa, una veïna del barri de diverses generacions, que participa en la vida col·lectiva com a usuària del Centre Obert. A les seves mans, la jove porta el retrat d’una de les primeres famílies que van arribar a la ciutat els anys cinquanta i seixanta. Segons Safont, el contrast entre la imatge antiga i la noia “crea un diàleg entre passat i present, entre una generació que va deixar enrere casa seva per començar de nou i una generació que hereta la seva història i la porta amb orgull”.

El mural s’inaugura aquest dimecres.

FER UN COMENTARI