El pessebre muntanyenc del “Clavetaire” commemora diferents aniversaris d’entitats del Vendrell

0
96

Una de les tradicions que no pot faltar al Vendrell cada any abans de Nadal és la del pessebre “muntanyenc” que elabora Jaume Nin Clavetaire. Són ja 55 els pessebres que Nin ha creat des del 1970, sempre agafant com a motiu algun lloc, entitat, figura o efemèride destacada de la població.

Enguany, el Clavetaire ha volgut repartir la dedicatòria entre diferents entitats que han celebrat aniversaris rodons el 2024, com el Ball de Diables (45 anys de la seva recuperació), el Caramot (50 anys), el Ball de Bastons (45 anys de la seva recuperació), i el Grup Muntanyenc de La Lira (50 anys). Tot ells tenen el seu espai en un pessebre que també se suma a les celebracions de l’Any Guimerà, incloent-hi la figura del dramaturg.

Tot plegat s’ha acabat traduint en un pessebre rodó de fusta massissa on hi ha representacions de les diferents entitats. “Per la forma era molt difícil fer un naixement, motiu pel qual m’he acabat decidint per fer l’escena de Buscant posada“, ha explicat Nin. Com és habitual, Ferran Quesada s’ha encarregat de la decoració, amb una excepció. Les casaques dels diables han estat pintades per Joan Marc Ferret, autor del nou disseny dels vestits que s’han estrenat enguany.

El pròxim diumenge 22 de desembre, el Grup Muntanyenc de La Lira Vendrellenca portarà el pessebre a l’ermita de Sant Marc, al Montmell, abans de sumar-lo a la seva col·lecció. Anys enrere, els pessebres es deixaven als cims que el grup coronava, una cosa que es va haver de deixar de fer pel vandalisme que patien aquestes originals creacions. En total, Jaume Nin ha estat més de set mesos fent el pessebre, un ritual que manté any rere any de forma ininterrompuda des de’n fa 55. I que duri.

Detall del pessebre de Jaume Nin.

FER UN COMENTARI