L’Ajuntament de Sant Sadurní ha anunciat que ha desencallat les negociacions per comprar l’antiga caserna de la Guàrdia Civil a l’Estat. L’alcalde del municipi, Pere Vernet, ha celebrat que el municipi pugui enfilar el final d’un periple “que ha generat molts problemes de seguretat i insalubritat als veïns”. La previsió que té l’executiu municipal és enderrocar l’edifici a principis del 2025, per començar a construir 30 pisos de lloguer social.

D’aquesta manera, el consistori ha acceptat el preu del Ministeri de l’Interior, 253.000 euros, encara que Vernet ha lamentat que el departament ministerial “no hagi cedit” a rebaixar l’import de taxació davant la circumstància de què el consistori té un pacte amb el Ministeri d’Hisenda per liquidar la compra a través d’una subvenció de 210.000 euros. Davant la impossibilitat de rebaixar el preu de compra, el batlle ha confirmat que han acordat “l’estratègia” de fraccionar els 43.000 euros de diferència en quatre anys, però amb previsió de què com a màxim n’arribin a pagar 10.000. La resta, donen per fet que els grups polítics aconseguiran que quedin condonats en el marc de la negociació pels pressupostos generals de l’Estat.

Vernet ha defensat que, un cop signada la compra, el primer que faran a principis del 2025 és iniciar l’enderroc “pel que significa i per motius de seguretat”. “Volem veure el solar buit el més aviat millor”, ha insistit, per afegir que seguidament començaran a buscar finançament per construir un bloc d’una trentena de pisos de lloguer social, adreçat a persones grans i gent jove. Els baixos de l’edifici es destinaran al centre de dia per a gent gran.

Can Guineu, un equipament cultural a llarg termini

D’altra banda, el govern municipal ha anunciat que a hores d’ara estan redactant el pla d’usos de la masia de Can Guineu, la casa pairal considerada l’origen de la producció de cava al municipi durant el segle XVIII. La intenció del consistori és convertir-la en un equipament cultural de referència, sobre el qual, preveuen una inversió de més de 5 milions d’euros per restaurar-la.

Tal com ha apuntat Vernet, la finca està catalogada com a BCIL (bé cultural d’interès local), una conjuntura que genera una dificultat que dilata la seva obertura: la conservació i restauració de nombrosos elements patrimonials. D’altra banda, un dels altres factors que han apuntat són les limitacions pressupostàries de l’Ajuntament, ja que disposen d’un pressupost anual d’uns 20 milions d’euros. L’alcalde ha assegurat que el govern té interès a reobrir l’espai com a equipament artístic per acollir una escola municipal de música, entre altres, però ha admès que és molt probable que el calendari els porti més enllà del 2028.

 

FER UN COMENTARI