La reforma i ampliació de la Casa de la Festa Major començarà a la tardor. Així ho han anunciat aquest dimecres l’alcalde Pere Regull i el primer tinent d’alcalde Francisco Romero. La intervenció, que compta amb un termini d’execució de 12 mesos, preveu ampliar l’edifici de 300 a 800 m2, donant així la projecció que es mereix “la mare de totes les festes majors”, ha recalcat Regull, que ha recordat que la de Vilafranca va ser de les poques que van sobreviure durant el franquisme i en la que s’han emmirallat moltes altres festes majors de Catalunya”. De fet, tal com ha afegit Romero, les noves dimensions de l’edifici permetran situar Vilafranca al nivell de ciutats com Barcelona o Tarragona, que tenen espais per al seu patrimoni folklòric de 800 i 1.000 m2, respectivament, i superar la Casa de la Patum de Berga, que en té 300”.
Adquisició de l’edifici annex
Els treballs consistiran a rehabilitar i posar en valor l’edifici on actualment s’emplaça la Casa de la Festa Major, un immoble catalogat de 1911 obra de l’arquitecte Santiago Güell, i a ampliar l’equipament utilitzant l’edifici annex situat al carrer Muralla dels Valles, que l’Ajuntament va adquirir per al projecte. Aquest edifici s’enderrocarà i se’n construirà un de nou totalment integrat i sostenible que contemplarà quatre plantes.
El regidor de Territori, Josep M. Martí, ha explicat que l’entrada principal serà per la planta baixa del nou edifici. La primera planta, que coincideix amb l’actual sala d’exposició de les peces folklòriques a causa del desnivell dels terrenys, permetrà ampliar aquest espai expositiu fins als 264 m2. La segona planta acollirà una sala d’audiovisuals que estarà proveïda d’un mirador que convidarà contemplar les peces des d’una certa alçada “com si s’estigués veient passar la processó des d’un balcó”. Finalment la tercera planta albergarà una sala per a tallers escolars i infantils.
735.000 euros de pressupost
Les obres compten amb un pressupost de 735.000 euros, 650.000 dels quals provenen d’una subvenció de la Diputació de Barcelona. A tot plegat caldrà sumar-hi uns 200.000 euros del projecte museístic, que es treballarà en paral·lel a les obres, de manera que l’Ajuntament preveu acabar aportant-hi uns 400.000 euros. “Vilafranca pot abordar una inversió tan important gràcies a la bona gestió econòmica de l’Ajuntament”, va destacar Regull, que va afirmar que “aquest projecte és promoció turística i cultural, però també promoció econòmica”.