Es reforça la hipòtesi d’un segon jaciment a la Timba de Santa Bàrbara

0
1915
Imatge dels treballs realitzats a la zona oest de la Timba.

Continuen les excavacions a la Timba de Santa Bàrbara, un conjunt arqueològic situat dins els límits del Parc Natural del Foix, entre els municipis de l’Arboç i Castellet i la Gornal, i considerat un dels enclavaments que ha d’aportar dades de primer nivell per conèixer l’arribada del vi i l’expansió de la vinya al Penedès.

Precisament aquest mes de setembre s’ha realitzat la primera campanya de prospecció a la zona oest del conjunt, la que pertany al municipi de l’Arboç, als voltants de l’antiga depuradora d’aigües, a tocar de la riera de Marmellar. Els treballs, a càrrec d’arqueòlegs professionals de la cooperativa Arqueovitis i la Universitat de Barcelona i un grup de voluntaris, han permès recuperar un notable conjunt de restes ceràmiques, principalment d’àmfores i vaixella de taula, que reforcen la hipòtesi que a la zona podria existir un jaciment d’època ibèrica amb un camp de sitges, probablement actiu entre els segles IV i I aC.

Amb tot, no s’ha aconseguit localitzar l’esmentat jaciment, ja que no s’han trobat restes estructurals com parets de pedra, murs o sitges. “L’espai sondejat ha estat petit i el jaciment podria trobar-se en una zona molt localitzada”, ha explicat el coordinador dels treballs, l’arqueòleg Dani López, que ja ha avançat una segona intervenció de cara l’any vinent amb maquinària especialitzada que permeti fer rases, un sistema de delimitació arqueològica que facilitaria detectar-ne la ubicació.

Un conjunt arqueològic que abraça set segles d’història
Tot sembla indicar que aquest jaciment ibèric s’hauria fundat amb posterioritat a l’abandonament de la fortificació localitzada en anteriors excavacions a la part més alta del conjunt, la que pertany al municipi de Castellet i la Gornal. Una fortificació datada de la primera edat del ferro (segles VII-VI aC) que segons els experts hauria pogut ser un important enclavament comercial de la protohistòria, atès el seu emplaçament estratègic, al costat del riu Foix i molt a prop de la Via Augusta.

“Ens trobem davant un conjunt arqueològic molt potent que inclou un primer jaciment d’època preibèrica i un segon d’època ibèrica, i que, per tant, abraça set segles d’història, des del segle VII aC fins a l’arribada dels romans, el segle I aC”, ha destacat López, que ha reivindicat el seu valor patrimonial i les seves possibilitats de cara al turisme.

FER UN COMENTARI