El valor terapèutic d’un addicte que n’ajuda un altre

0
1554
El grup d’autoajuda de Vilafranca es reuneix en aquest local del carrer Amàlia Soler, tots els dijous de 20 a 21.30 h.

Narcòtics Anònims (NA) és una associació d’autoajuda de drogoaddictes que, des de fa un parell d’anys, compta amb un local a Vilafranca. Els seus membres, homes i dones per a qui les drogues s’han convertit en un problema greu, es reuneixen cada dijous a un local del carrer Amàlia Soler, 68, on fan teràpia de grup amb l’objectiu d’ajudar-se uns als altres a mantenir-se “nets”.

En aquestes sessions, s’ofereix l’oportunitat de conèixer persones que han passat una experiència semblant de la qual han aconseguit sortir, i això suposa una motivació extra per seguir-ne l’exemple. “Arriba un moment en què ni psicòlegs, ni familiars, ni amics, ni metges, ningú pot fer res per ajudar-te. Un dia et passen el telèfon d’NA, truques, assisteixes a una reunió i t’adones que hi ha més gent que comparteix la mateixa problemàtica que tu”, explica en J, membre de NA Vilafranca. “A les reunions em vaig trobar amb el meu problema de cara i gent que ho patia com jo. Identificar-me amb totes aquestes persones i veure que no estava sol em va donar molta esperança”, assegura.

En J. ara ja fa vint anys que està net. Reconeix que “el més difícil no va ser deixar de consumir, sinó mantenir-me net dia a dia. Aquí vivim de 24 en 24 hores. L’objectiu és anar sumant dies”.

Els dotze passos

En aquestes reunions no es donen lliçons ni assessorament, simplement es comparteixen pors i neguits amb l’objectiu de superar l’addicció i enfrontar-se als desafiaments de la vida sense drogues.

Per aconseguir-ho, se segueix el programa dels dotze passos, una sèrie de pautes espirituals que marquen un enfocament pràctic de la recuperació i que inclou valors com la humilitat, l’honestedat i l’amor incondicional envers un altre addicte. “En aquestes sessions prens consciència que l’addicció és una malaltia i que hi ha eines per aprendre a gestionar l’obsessió per consumir”, explica C, un altre membre de NA.

L’únic requisit per entrar a NA és el desig de deixar de consumir. De fet, moltes persones hi arriben quan encara estan prenent drogues. D, un jove de 22 anys, explica que “el programa és totalment lliure, pots entrar i sortir de les reunions quan tu vols”. Reconeix, però, que “una persona amb una addició que no es tracta viu una autèntica tortura”.

En 129 països

NA va sorgir a principis dels 50 a Los Angeles inspirant-se en el programa d’Alcohòlics Anònims. Tot i néixer com un petit moviment nord-americà, amb els anys s’ha convertit en una de les organitzacions d’aquest tipus més grans i antigues del món. Actualment té presència en 129 països. A Catalunya hi ha una quarantena de grups.

FER UN COMENTARI