L’associació vilafranquina Al Fath grup de dones, que té per objectiu alfabetitzar dones musulmanes i fer classes de català i castellà per a elles, denuncia que se’ls nega l’accés a la mesquita del Poble Nou, on des de feia sis anys membres de la seva associació hi feien classes. Durant tot aquest temps, expliquen, han treballat de forma voluntària dins la mesquita i mai fins ara havien tingut cap problema.
Fa quatre anys van crear l’Associació El Fath per a dones, primer amb seu social a la mateixa mesquita i després a l’Escorxador, per desvincular-se més explícitament de l’Associació Al Fath, que és l’entitat amb gairebé 400 socis i que gestiona les dues mesquites de Vilafranca.
Segons explica Mariam Ghailan, la presidenta de l’associació de dones, el 13 de setembre, quan es disposava a entrar a la mesquita per fer les inscripcions per als nous cursos, ja no hi va poder accedir perquè havien canviat el pany. “De seguida vaig trucar al president i em va dir que a la seva mesquita no hi entraríem mai més, que ja no hi havia lloc per a les dones i que estàvem perjudicant l’Islam. El president i el secretari no ens volen, ens van dir que no érem dignes de donar classes, que som corruptes”, explica. Arran d’aquest incident, moltes dones es van apropar per donar-los suport i van recollir 180 signatures demanant que es reobrís la mesquita per al grup de dones.
Per solucionar el conflicte, representants de les dues parts es van asseure amb el president de la Unió de Comunitats Islàmiques de Catalunya i van acordar que la mesquita es reobriria de nou per al grup de dones. Malgrat tot, tal com confirma el secretari de l’associació El Fath, Foad Al Yahyoiu, quan l’acord es va portar a la junta, aquesta el va rebutjar. Segons ell, el problema rau en el fet que el grup de dones cobra a les usuàries i això ha generat moltes queixes. “El treball a la mesquita és voluntari per a tothom i no podem permetre que es cobri; a més les activitats que s’hi fan han d’estar controlades”. Explica també que de classes de català, castellà i àrab, a la mesquita ja se’n fan i no es pot duplicar l’activitat. Davant d’aquestes afirmacions, el grup de dones puntualitza que treballen de forma voluntària i que a les usuàries se’ls cobra un euro per classe en concepte de quota d’associades.
Enmig d’aquesta polèmica, l’imam, que va donar suport obertament al grup de dones i que és a la vegada marit d’una de les professores, va ser acomiadat. Per al grup de dones, en represàlia per haver-les defensat i donar-los suport; pel secretari de l’associació Al Fath, Foad Al Yahyoiu, “va comunicar-nos que plegava perquè havia trobat una altra feina”.