L’increment abusiu que Aigües Ter Llobregat (ATLL) aplicarà aquest 2018 en la tarifa de l’aigua, que és de l’11,8%, ha obligat a reformular les taxes municipals de les ciutats on l’empresa subministradora presta els seus serveis, com és el cas de Vilanova.

A la capital del Garraf, en comptes del 5% previst inicialment, la taxa s’apujarà un 7,5% de mitjana, cosa que representarà un encariment trimestral de tres euros per família en els rebuts de 20 m3 de consum. Com va explicar al ple municipal de dilluns la regidora d’Hisenda Glòria Garcia, “no teníem controlada aquesta apujada descomunal” i ara s’haurà d’afrontar “per poder cobrir les despeses de la companyia municipal d’aigua així com les obres que s’estan duent a terme a la xarxa per ser més eficient”. La regidora va recordar que les famílies amb dificultats econòmiques poden acollir-se a la tarifació social i als comptadors solidaris. 

La proposta va ser aprovada amb els vots favorables del govern (PSC i PDeCAT) i el suport del PP. Som VNG, ERC i els regidors no adscrits Ariadna Llorens i David Montes es van abstenir en considerar que oposar-s’hi suposaria crear un forat als comptes de la companyia municipal, mentre que la CUP, C’s i la no adscrita Carmen Reina hi van votar en contra.

Som VNG i la CUP van ser els grups més crítics amb la pujada. Enver Aznar, de Som VNG, va qualificar-la de “tarifazo en tota regla” i va denunciar els constants increments que ha aplicat ATLL d’ençà que el 2012 es va privatitzar. També va qüestionar el paper de l’ACA en l’afer, lamentant que hi acabés donant el vistiplau i permetés altra vegada que “els interessos del capital privat estiguin per sobre dels generals”.

Josep Asensio, de la CUP, va titllar “d’injust” l’augment, ja que “no té cap proporció amb l’apujada dels salaris, ni amb la inflació, ni amb cap millora del servei”. Va lamentar també que no prosperés la proposta presentada pel seu grup de reduir el cànon que la companyia municipal paga a l’Ajuntament vilanoví per intentar mitigar la pujada.

Ambdós grups, a més, van proposar adherir-se a l’Associació Catalana de Municipis i Entitats per a la Gestió Pública de l’Aigua, creada recentment amb l’objectiu de promoure una gestió pública de l’aigua i oferir un millor servei que l’empresa privada. Petició que Glòria Garcia es va comprometre a traslladar en el si del consell de la companyia municipal.

FER UN COMENTARI