Divendres de la setmana passada es va presentar a l’edifici de l’Enològica de Vilafranca el Comitè d’Ètica de Serveis Socials de l’Alt Penedès, un nou espai de reflexió ètica per als i les professionals dels serveis d’intervenció social, impulsat pel Consell Comarcal de l’Alt Penedès i l’Ajuntament de Vilafranca.
El Comitè l’integren professionals d’equips que treballen amb col·lectius diversos (famílies, persones amb dependència, gent gran i adolescents) i neix amb l’objectiu de ser una eina consultiva davant de casos o situacions que generin conflicte.
Entre les seves funcions hi ha promoure la sensibilització i la formació en valors ètics, fomentar bones pràctiques professionals mitjançant l’elaboració de protocols, i difondre entre la ciutadania la idea de la necessitat de fer un ús responsable dels serveis socials.
La presentació va anar a càrrec de Ramon Zaballa, tinent d’alcalde de l’Àrea de Serveis a les Persones i Promoció Social de l’Ajuntament de Vilafranca, i de Jordi Bosch, president de l’Àrea d’Atenció a les Persones del Consell Comarcal de l’Alt Penedès.
Zaballa va valorar positivament que la iniciativa hagi sorgit dels mateixos tècnics de Serveis Socials, que sovint es troben amb dilemes ètics en la feina del dia a dia i que volen recórrer a aquest nou òrgan consultiu “per enriquir la seva pràctica professional, prendre decisions més justes i donar un millor servei a les persones que atenen”. Persones, va afegir Bosch, que pertanyen a col·lectius molt vulnerables i viuen situacions molt difícils, com retirades de custòdia, desnonaments…, i que, per tant, “mereixen un tracte molt més que correcte que els faci sentir acompanyats”.
A l’acte hi van assistir més de 80 professionals i va comptar amb la intervenció d’Esther Busquets, professora d’Ètica de la Facultat de Ciències de la Salut i Benestar de la UVic-UCC, que va fer una ponència titulada La importància de la reflexió ètica en els serveis a les persones.